Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

‘Wandelen rond Drie langs ondergrondse geheimen’. Dat is de naam van het nieuwe routeboekje over een route die voert langs plekken van het verzet in de Tweede Wereldoorlog in Drie bij Ermelo.

Het routeboekje is herdrukt en overhandigd aan Evert van de Beek. Hij is als voormalig inwoner betrokken geraakt bij de oorlogsgeschiedenis van Drie. Hij heeft oud-onderduikers ontmoet die er in de oorlog hebben geschuild. Van de Beek vindt het belangrijk dat verhalen rondom oorlog en verzet bekend blijven, vooral voor de jeugd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen verzetsmensen in opstand tegen de Duitse onderdrukking. Ook in en rond de buurtschap Drie waren mensen actief in het verzet.

Het boekje bevat bijzondere informatie over het onderduikershol in het Speulderbos bij de buurtschap Drie. Het hol is in februari 1943 gegraven, in juli 1944 is deze locatie overvallen door Duitsers. De bewoners wisten te ontsnappen via een 75 meter lange vluchtgang. Naast deze gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog is er aandacht voor de historie van buurtschap Drie en de omgeving.

De wandelroute van 7 kilometer leidt naar de plek van het hol, maar de route voert ook langs het monumentje van Jannes, een steen van de rijksdriehoeksmeting, de schaapskooi en bezoekerscentrum Ermelosche Heide, een stuwwal en mammoetboom. De boekjes zijn verkrijgbaar bij onder meer Restaurant Boshuis Drie, Bezoekerscentrum Ermelosche Heide, VVV Ermelo en de Boekverkoopers Riemer en Walinga.

Deel dit artikel