Roze Woensdag © foto Shutterstock
Roze Woensdag © foto Shutterstock

Nog 44.041 wandelaars begonnen vanmorgen in alle vroegte aan de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse. De deelnemers - veelal zelf ook in roze kledij - komen later op de dag aan in een overwegend roze gekleurd centrum van Nijmegen.

Het is namelijk Roze Woensdag, de dag waarop al 25 jaar uitbundig feest wordt gevierd door mensen van alle seksuele geaardheden. De doorgewinterde Vierdaagseloper trekt deze dag ook vaak roze kleding aan. Roze Woensdag trekt veel bezoekers in Nijmegen. Het kwam in 2018 zelfs tot tot opstoppingen voor de wandelaars, omdat je er als wandelaar bij de podia langs het parcours niet doorheen kon.

Dan de wetenswaardigheden rond de eerste dag van de 103e Vierdaagse van Nijmegen. Op de eerste wandeldag waren er 661 uitvallers. Onder hen was helaas ook de 87-jarige recordloper Bert van der Lans. Op weg naar huis viel de ongelukkige van zijn fiets en brak daarbij zijn sleutelbeen. Na een ziekenhuisbezoek besloot hij niet meer van start te gaan op de tweede wandeldag.

Het duurde wel eventjes voordat Van der Lans, die dit jaar zijn 72e Vierdaagsekruisje in ontvangst hoopte te nemen, definitief besloot te stoppen. “Ik zei de arts in het ziekenhuis dat wielrenners in de Tour de France ook weleens doorrijden met een gebroken sleutelbeen”, aldus de taaie recordhouder. “Die zijn geen 87 jaar oud mijnheer”, antwoordde de dokter gevat... Hij deed Van der Lans toch besluiten zijn 72e vierdaagse vroegtijdig te beeindigen.

Zijn record van 71 voltooide vierdaagsen blijft overigens ook dit jaar nog even staan. Naaste belager Dick Koopman uit Alkmaar (88), kan dit jaar zijn 70e kruisje ophalen als hij de vierdaagse volbrengt.

De eerste dag door de Betuwe leverde volgens het Rode Kruis opvallend veel blaren op. Zowel langs de route als bij het eindpunt in Nijmegen zijn veel meer wandelaars voor blaren behandeld dan andere jaren. De medische hulptroepen hebben overigens geen verklaring voor de grote hoeveelheid blaren bij de wandelaars. Het weer was voor wandelaars eigenlijk perfect. En er zijn ook niet veel meer debutanten dan anders.

De gevreesde eikenprocessierups leverde de na de eerste dag nog niet veel klachten op. Maar het parcours van de eerste dag telt dan ook niet veel eikenbomen. Vandaag - woensdag – loopt het parcours door een gebied waar bijzonder veel rupsen zijn bestreden, dus afwachten hoe het er na vandaag mee staat op dat gebied...

Deel dit artikel