© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

De Nederlandse vierdaagsen zitten behoorlijk in hun maag met de eikenprocessierups. Zo zijn alle gemeenten waar de deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse volgende week doorheen gaan, druk met extra inspecties op de rupsen.

Met name langs de bekende Zevenheuvelenweg in Groesbeek, die wandelaars op de derde wandeldag aandoen, zijn nog veel nesten. Overal langs de diverse parcoursen wordt met borden en linten gewaarschuwd voor de aanwezigheid van rupsen.

De gemeente Heumen heeft op Kamp Heumensoord maar liefst 75 nesten van de eikenprocessierups weg laten halen. In het kamp zijn de militaire deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse gehuisvest. ‘Defensie heeft alle contactpersonen van de 33 verschillende nationaliteiten die meelopen geïnformeerd over de processierups. De GGD heeft extra middelen ingeslagen om jeukbulten en andere klachten te bestrijden’, aldus een woordvoerster van Defensie.

Met de verwijdering van de rupsen is het gevaar echter nog niet geweken. Het is wel zeker dat rond de bomen met nesten veel brandharen van de rupsen zijn verspreid. En die brandharen zorgen juist voor de klachten.

En wat de Nijmeegse Vierdaagse betreft: Vooral de derde en vierde dag lopen de wandelaars veel door bosgebied. Er wordt dan ook aangeraden aan om benen, armen en hals bedekt te houden, zeker als het droog en winderig weer is. Dan kunnen er namelijk veel brandharen rondwaaien. De medische verzorgingsposten zijn in ieder geval voorbereid op slachtoffers van de processierups…

Bron: RTL Nieuws

Deel dit artikel