uitzicht Vaalserberg Zuid-Limburg
Uitzicht van de Vaalserberg © foto Shutterstock

Veel hoogtemeters maken tijdens je wandeltochten valt in Nederland niet echt mee. Eigenlijk kan je alleen in Zuid-Limburg terecht voor stevige, heuvelachtige wandelingen. Behalve dat het uitdagend is en goed voor je conditie word je steevast beloond met de mooiste uitzichten over een mooi, glooiend landschap.

 • Dutch Mountain Trail en de Seven Summits

  De Dutch Mountain Trail is een stevige wandeltocht van meer dan 100 km die de Seven Summits (bergtoppen) in Zuid-Limburg met elkaar verbindt. Tijdens de hele route is het echte berggevoel nooit ver weg. Weides, snelstromende beken, rotswanden en vanzelfsprekend de spectaculaire vergezichten: ze maken tesamen deze wandelroute tot een onvergetelijke ervaring.
 • De Dellen

  Een wirwar van wandelpaden slingert door het steile hellingbos van De Dellen. Van de rand van het bos zie je de indrukwekkende Curfsgroeve, een oude mergelgroeve die is teruggegeven aan de natuur. Het bos zelf is open en gedeelten ervan hebben in het voorjaar een prachtig ‘bloementapijt’. 
 • Bemelerberg

  De glooiende Bemelerberg heeft aan één kant een mergelwand. Hier torent de gele kalksteen hoog de lucht in. Het kalksteen vormt een beschermd leefgebied voor vele roofvogels die er nestelen. Rond de Bemelerberg liggen kalkgraslanden met zeldzame, wilde orchideeën. Ze krijgen hier ruimte door de begrazing door het Mergellandschaap, een van de weinige schapensoorten die op de steile hellingen uit de voeten kunnen.
 • Vaalserberg

  De Vaalserberg is de hoogste heuvel van Nederland. Liefst 322,5 meter torent deze ‘berg’ boven NAP uit. Dichtbij dat hoogste punt ligt ook het Drielandenpunt, waar Nederland, België én Duitsland aan elkaar grenzen. De Vaalserberg is een echte toeristische attractie. Niet alleen vanwege een labyrint of de talrijke uitkijktorens, maar ook vanwege de vele wandelroutes waaruit je er kunt kiezen. 
 • Sint Pietersberg

  De Sint-Pietersberg is één van meest ‘bewogen’ heuvels van Zuid-Limburg. Het afgraafwerk, zowel boven- als onder de grond hebben deze ‘berg’ gevormd tot wat hij nu is. Bovenop de heuvel heb je een spectaculair uitzicht over de voormalige ENCI-groeve, die op succesvolle wijze is teruggegeven aan de natuur. Vlinders, vleermuizen, zeldzame planten en zelfs de oehoe zijn nu de vaste bewoners. Op de kop van de berg ligt overigens het indrukwekkende Fort Sint Pieter met zijn vele ondergrondse gangen. Bovengronds slingeren een veelheid aan wandelpaden en een - voor Nederland - unieke mountainbikeroute zich voort. 

Meer informatie is te vinden op de website van Visit Limburg.

 

overnachten banner bed shutterstock

Deel dit artikel