© foto Achterhoek Toerisme / Jorrit van de Kolk

Ieder jaar organiseert Wandelsportvereniging DOS Barchem ‘De Winter5maandse’. Een vijftal prachtige wandeltochten, die zich door het buitengebied van Wandeldorp Barchem slingeren. Barchem is één van de kernen in de Achterhoekse gemeente Lochem, dé wandelgemeente van het jaar 2022...

De routes en de startpunten zijn elke maand anders. Wel heb je altijd de keuze tussen vier afstanden (6, 10, 15 en 25 km). Onderweg wordt een rustpunt ingericht, waar je je even kunt warmen aan wat lekkers.

Praktisch

Inschrijfkosten bedragen voor leden van de KWBN € 3,00 en voor niet-leden € 4,00 per wandeltocht. Leden van WSV DOS Barchem en kinderen t/m 12 jaar betalen geen inschrijfgeld. De opbrengsten van deelname en de rustpunten komen ten goede aan de wandelsportvereniging.

De starttijden:

25 kilometer:  9.00 uur –  10.00 uur
15 kilometer:  9.00 uur –  11.00 uur
10 kilometer:  10.00 uur – 12.00 uur
6   kilometer:  10.00 uur – 12.00 uur

Meer informatie over de routes is te vinden op de site van Wandelsportvereniging DOS.

De wandelingen

wandelnieuws lochem foto 2 belvedere lochemse berg

Belvedere op de Lochemse Berg

Winterwandeling 1 – zondag 13 november 2022

Startlocatie: Dorpshuis ’t Onderschoer aan de Beukenlaan 1 te Barchem. Rustpunt: Recreatiecentrum De Heksenlaak

Deze tocht voet over verstilde paden door het bosrijke Soerink en het uitgestrekte Zwiepse landschap. De lange route maakt een lus door het nieuw aangelegde Natura2000 gebied het Stelkampsveld én De Heure, voordat hij afbuigt richting Zwiep. Een extra rustpunt voor de lange routes is er in de Respelhoek bij Borculo. Na het gemeenschappelijke rustpunt bij de Heksenlaak gaat de tocht verder door de bossen over de Kale Berg. En voor de langere afstanden ook over de Lochemse Berg, met haar fotogenieke uitkijktoren De Belvedère.

Extra

Terug in Barchem is iedereen welkom op de ‘Slachtvisite’- ofwel de herfstfair - op het plein bij het dorpshuis. Vrije toegang. De ‘Slachtvisite’ is een traditionele markt bestaande uit 45 marktkraampjes, met oude ambachten, muziek, demonstraties, lokale ondernemers, eten, drinken en natuurlijk een varken aan de ladder.  

Winterwandeling 2 – zondag 18 december 2022

Startlocatie: Restaurant & Spelerij De Witte Wieven aan de Zwiepseweg 157 te Lochem. Rustlocatie: pop-up locatie aan de Schoneveldsdijk in Barchem.

Deze tocht voert de wandelaars over de Lochemse Berg. Voor de lange route is er een extra lus door het Achterhoekse coulisselandschap richting kasteel de Wildenborch. Na de ‘overkant’ aangedaan te hebben voert de tocht via de twee ‘Bergen’, met haar vele wandelpaden terug naar Zwiep.

Extra

De Midwinterhoorngroep Lochem laat haar klanken horen op een mooie plek onderweg. Na afloop van de wandeling worden de wandelaars getrakteerd op heerlijke warme glühwein.

wanelnieuws lochem foto 3 de heest

Havezate De Heest

Winterwandeling 3 – zondag 15 januari 2023

Startlocatie is bij Recreatiecentrum De Heksenlaak aan de Zwiepseweg 32 te Barchem. Rustpunt: pop-up locatie in Zwiep bij de familie Bröcker.

Een afwisselende wandeling waarbij de langere routes deels langs de rivier de Berkel van Lochem naar Zwiep voeren. Via het landgoed van Havezate de Heest wandelen de deelnemers naar het rustpunt. De wandelaars van de kortere routes wandelen deels via rustige landwegen en onverharde wegen richting Zwiep.

Winterwandeling 4 – zondag 12 februari 2023

Startlocatie is de Tennisvereniging Ruurlo, Loolaan 94 in Ruurlo. Rustpunt: pop-up locatie op landgoed De Wiersse bij de familie Klein Geltink.

Een uitstapje vanuit wandeldorp Barchem, deze tocht voert grotendeels door de buurgemeente Berkelland. Er wordt gewandeld richting Kasteel De Wiersse in Vorden. Vanaf het rustpunt voeren de korte routes via De Kleine Wiersse weer terug naar het startpunt. De langere routes maken een lus richting kasteel Ruurlo. Hierin is één van de twee vestigingen van MORE, het museum voor modern realisme, gevestigd. Ook is een deel van ‘Het Liefdespad’ met haar bijzonder objecten onderdeel van de 25 km route.

wandelnieuws lochem foto 4 winters uitzicht kale berg

Winters uitzicht op de Kale Berg

Winterwandeling 5- zondag 12 maart 2023

Startlocatie: Dorpshuis ’t Onderschoer aan de Beukenlaan 1 te Barchem. Rustpunt: ‘Barchhok’ aan de Maandagsdijk, Barchem

Op het randje van winter en lente voert deze route door het voormalige landbouwgebied ‘Het Hagenbeek’. Nu is het een door Staatsbosbeheer beheerd natuurgebied, waar in de zomermaanden onder andere bijzondere orchideeën bloeien. Let op! In natte periodes kunnen de paden wat drassig zijn. De langere routes lopen verder door het Rijkenbargse bos in Ruurlo en gaat over de vlakte waar tot 1972 de Karl May openluchtspelen gehouden werden. Via de Kale Berg met de beroemde Witte Wievenkoele en het hoogste punt met spectaculair uitzicht, gaan de routes terug naar het centrum van wandeldorp Barchem.def wandelgemeente 0206 mabfl 10

Kortom een uitgebreid wandelprogramma met voor iedere wandelaar wat wils.
Wees welkom in Barchem!

Naar de website van Wandelsportvereniging DOS

Deel dit artikel