Foto: Nobach
Foto: Nobach

Wat is de invloed van langeafstandswandelingen op de voeten? Dat is de vraag in een onderzoek onder wandelaars van de Sallandse Wandelvierdaagse. Deze vierdaagse wordt gehouden van 23 tot en met 26 oktober.

Om een goede vergelijking te maken worden de 20 km-wandelaars uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. Er zullen zowel voor als na afloop van deze afstanden 3D-scans van de voeten worden gemaakt. Deze gegevens worden vervolgens anoniem  geanalyseerd en verwerkt door Nobach Schoenen en Podologie samen met studenten van de opleiding Podotherapie van Saxion Hogeschool. Het onderzoek richt op de verschillen in lengte en breedte van de voet en over de stand van de voet voor en na de wandeling .

De Sallandse Wandelvierdaagse bestaat uit afstanden van 12, 20, 30 of 40 kilometer en een Kidsroute van 8 kilometer. Wat begon als een experiment is inmiddels uitgegroeid tot een wandelvierdaagse van formaat met deelnemers uit alle windstreken van Nederland én het buitenland.

Onderweg zijn er diverse rustposten waar vaak van alles is te beleven. Ieder dorp langs de route zet traditiegetrouw een eigen thema neer. Behalve door feestelijke dorpen, lopen de deelnemers langs landgoederen en over bospaden. Ook het rivierenlandschap van de IJssel en de heide van de Sallandse heuvelrug maken onderdeel uit van de etappes.

Deel dit artikel