Der Aakerk in Groningen - © foto Shutterstock
Der Aakerk in Groningen - © foto Shutterstock

Nadat het wandelfestival Tocht om de Noord vanwege de coronacrisis is verplaatst naar volgend jaar (17) 18 en 19 september 2021 is het goede nieuws dat er een alternatief is bedacht door de organisatie: de Groningen Marathon.

Dit is een wandel- en hardloopevenement over de klassieke marathonafstand van 42.195 meter, waarbij je vanzelfsprekend ook kunt kiezen voor kortere afstanden. Het evenement vindt plaats op zondag 28 juni en je kunt zelf beslissen hoe lang en waar je wilt lopen. Je kunt je inmiddels al  inschrijven voor 1 tot 8 uur en voor diverse afstanden, waarbij de maximale afstand 42.195 meter is.

De officiële route loopt vanaf Der Aa-kerk in Groningen via Bedum, Winsum, Middelstum, Uithuizen naar de finish bij de Mariakerk in Uithuizermeeden. Het is een historische route, die je 300 jaar terugvoert in de tijd. De kerktorens van Der Aa-kerk en de Mariakerk in Uithuizermeeden zijn beide ontworpen door de Groningse bouwmeester Allert Meijer in het begin van de 18e eeuw. De veelzijdige Meijer heeft veel betekend voor de stad Groningen en de provincie: hij ontwierp o.a. de tuinen van de Menkemaborg, de orgelkasten van de Jacobus de Meerderekerk in Uithuizen en de kastenwanden van het Provinciehuis in de stad Groningen. Hij verbond letterlijk stad met ommeland.

De route van Groningen naar Uithuizermeeden loop je virtueel, maar ook ‘een beetje echt’. Onderweg ontdek je via opdrachten en andere activiteiten namelijk de ware aard van de doorkomstplaatsen. Je loopt als het ware in de voetsporen van Allert Meijer en je ontdekt Groningen met al je zintuigen. Het idee achter de Groningen Marathon is een mix van het Pronkjewailspel en de TodN, waarbij je niet alleen fysiek, maar ook geestelijk op de proef wordt gesteld. De uiteindelijke winnaar wordt uitgeroepen tot de fitste mens! Uiteindelijk moet de Groningen Marathon uitmonden in een jaarlijks hardloop- en wandelevenement. Met dit jaar dus de eerste editie van hopelijk een lange traditie.

Meer informatie vind je op de website van de Groningen Marathon of klik hier om direct in te schrijven.

Deel dit artikel