- Nieuws -
In Westerwolde… hoor je de stilte en lees je de geschiedenis uit het landschap. Westerwolde. Daar waar de bakermat van Nederland ligt. Waar je eindeloos kunt wandelen door een indrukwekkend landschap met oude bossen, vennetjes, heidevelden en beekjes.
Soms zelfs zonder een mens tegen te komen. In Westerwolde hoor je letterlijk de stilte en lees je de geschiedenis uit het landschap.
Het best bewaarde geheim
Westerwolde heeft veel te bieden, maar is landelijk gezien nog steeds een onontdekt gebied. Zoals Caspar Janssen het omschreef in de Volkskrant van 19 oktober 2017: ‘Nu al vind ik dit gebied, diep weggestopt tegen de Duitse grens aan, het best bewaarde geheim van Nederland.’
Westerwolde in een jaar tijd te voet ontdekken
In Westerwolde zijn talloze wandelroutes die je het gebied laten ontdekken. In ongeveer een jaar tijd nemen we je mee aan de hand van thema’s en verhalen en daaraan gekoppelde wandelingen. We beginnen dit keer met wandelroute ‘De Leidyk’ Ter Apel, in het Zuiden van Westerwolde. En zo klimmen we langzaam op naar het Noorden!
Klooster Ter Apel © foto Metha Eikens
Wandelroute ‘De Leidyk’ Ter Apel (15 km)
Overal rond Ter Apel vind je geschiedenis: het klooster, de Leidijken, de bunkers.
- Klooster Ter Apel
Zonder het klooster dat Duitse monniken vanaf 1464 bouwden, was Ter Apel er nooit gekomen. De kloosterlingen bewerkten er uitgestrekte landerijen, legden bossen aan en boden reizigers onderdak, spijs en drank. Reizen tussen Drentse, Oost-Groningse en Duitse moerassen was een hele onderneming. Het klooster was een rustpunt en is dat door de eeuwen heen, ondanks reformatie, wisseling van eigenaren, gedeeltelijke afbraak en restauratie, gebleven. Tegenwoordig is het klooster het enige overgebleven plattelandsklooster van Noordwest-Europa en behoort het tot de UNESCO Top 100 van onroerende objecten in Nederland. Een uniek historisch bouwwerk! - Leidijken en bunkers
De Leidijk hield in vroegere tijden het water vast van het hoogveenmoeras en maakte het gebied daardoor ontoegankelijk voor de vijand en had dus als verdedigingslinie een militair-strategische functie. Eerder beschermde ze het gebied tegen overstroming van de Ems (Duitsland). Op veel plaatsen langs deze wandelroute vind je overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog: bunkers, ook wel kazematten genoemd. (Bron: Tourist Info Westerwolde)
Routekaart
De routekaart van wandelroute ‘De Leidyk’ Ter Apel vind je op de website van Tourist Info Westerwolde. Let op: de wandelroute loopt deels door Duitsland.
LET OP: Neem dus een paspoort of identiteitsbewijs mee!