oerbossen westerwolde
Restanten van oerbossen in Westerwolde © foto Metha Eikens

In de vorige editie maakten we een mooie wandeling rondom de toeristische trekpleister vesting Bourtange. Nu begeven we ons maar naar het midden van Westerwolde, naar Vlagtwedde.

Vlagtwedde is het begin- en eindpunt van veel mooie wandelingen over essen, langs beekdalen en door bossen. Verharde fietspaden, schelpenpaden, maaipaden en onverharde wegen garanderen autoloosheid en weldadige rust. Je vindt hier drie mooie routes van de stichting Wandelen in Westerwolde. De meest gevarieerde is de route die we hieronder uitlichten.

In Westerwolde, Wandelgemeente van het Jaar 2020, raak je niet uitgewandeld!

Wandelroute 14: Liefstinghsbroek Vlagtwedde (9 km)

De twee bossen waar je tijdens deze wandeling door loopt, het Metbroekbos bij Smeerling en het Liefstinghsbroek bij Weende, zijn restanten van de oerbossen van Westerwolde. Het zijn vochtige bossen met bijzondere planten en dieren. En bomen van meer dan 200 jaar oud!

Flora en fauna

Naast het Metbroekbos ligt het Eemboerveld (punt 6) waar Natuurmonumenten een kudde Lakenvelders (een oud Nederlands runderras) heeft ingeschaard. Door selectieve begrazing ontstaat op de hoger gelegen delen elzenbos. En zo ontwikkelt zich een gevarieerd grasland met orchideeën en ratelaars op de lagere delen. De Dikke Eikweg (punt 9) dankt zijn naam aan een reusachtige eik met een stamomtrek van ruim vier meter. Deze eik heeft een aantal eeuwen in een boerentuin gestaan. Even later wandel je langs het Liefstinghsbroek (langs de Rondweg, bij punt 10). Dit is één van de meest complete vochtige loofbossen in Noord-Nederland. Om de fauna volledige rust te gunnen is het bos alleen onder begeleiding van medewerkers van Natuurmonumenten toegankelijk.

wandelnieuws westerwolde vlagtwedde bankje metha eikensBankje bij Vlagtwedde © foto Metha Eikens

Terug naar 1850

Een deel van het natuurgebied is afgegraven, zodat er weer heide en schraal grasland is ontstaan. Op het laagste punt is een deel van het ven in de oorspronkelijke staat (situatie anno 1850) teruggebracht. Hier kunnen planten als zonnedauw, pilvaren en fonteinkruid van profiteren. De houtwal is grotendeels verwijderd om de openheid van het gebied te versterken. Het aanplanten van bomen aan de rand van het Liefstinghsbroek zorgt voor een geleidelijke overgang naar het eeuwenoude oerbos. De houtwallen langs de hoger gelegen esgronden worden hersteld. Hierdoor ontstaat een cultuurlandschap dat herinnert aan een landschap uit het begin van de 19e eeuw.

Wandelen in Westerwolde

Er zijn veel wandelroutes in Westerwolde. De Stichting Wandelen in Westerwolde neemt hiervan het grootste deel voor haar rekening: op dit moment in totaal 39 routes variërend in lengte van 1,5 tot 16 kilometer. De routes worden onderhouden door vrijwilligers en zijn allemaal te vinden op de website Wandelen in Westerwolde. Hier kun je de routebeschrijvingen, routekaarten en GPS tracks downloaden.

Routekaart

De routekaart en routebeschrijving van wandelroute 14 ‘Liefstinghsbroek Vlagtwedde’ vind je op de website van Tourist Info Westerwolde.

Deel dit artikel