© foto Shutterstock

De komende periode gaan veel Nederlandse wandelaars op vakantie naar bergachtig gebied. Een wandeling door de veelal overweldigende natuur is echter niet zonder risico.

In februari van dit jaar kwam nog een Nederlands gezin om tijdens een wandeling in de Zwitserse Alpen en in augustus 2023 overleden er nog drie bergwandelaars in de Schotse Hooglanden. Om dergelijke tragedies te voorkomen is het van belang altijd goed voorbereid op pad te gaan als je de bergen in trekt.

Dit was ook aanleiding voor Lana Witte- de Wit, sinds februari van dit jaar Wandelaar des Vaderlands van de KWbN, om zich verder te verdiepen in het wandelen in de bergen. Hoe bereid je je voor op een al dan niet spontane wandeling in de bergen als je in bergachtig gebied op vakantie bent? In haar meest recente video spreekt Lana - al wandelend - met twee ervaren bergwandelaars: Allard van Lingen, begeleider van bergwandelingen, en zijn vrouw Jantiene, die wandelvakanties in de bergen organiseert.

Uit het gesprek blijkt al snel dat een spontane wandeling in de bergen eigenlijk nooit een goed idee is. Enige voorbereiding is altijd noodzakelijk voordat je op pad gaat in de bergen. En wat doe je als je plots een smal en glibberig pad voor de voeten hebt? Hoe worden wandelroutes aangegeven? Wat doe je doen als je verdwaald bent. Of gewond bent? Is water uit stroompjes in de bergen drinkbaar? Wie is er eindverantwoordelijk als je met een groep de bergen intrekt voor een wandeltocht?

Deze en andere vragen komen aan de orde in het gesprek met Allard en Jantiene. Verder bespreekt Lana hoe je gedegen kan voorbereiden op een bergwandeling en welke spullen zeker niet mogen ontbreken in je uitrusting. Bekijk de video hieronder.

Bron: @wandelvlogger

Deel dit artikel