Als je wandelt in het prachtige landschap van de gemeente Berg en Dal is het moeilijk om je een voorstelling te maken van het oorlogsgeweld dat hier heeft plaatsgevonden. Het dorp Groesbeek speelde een cruciale rol in de bevrijding van Nederland tijdens Operation Market Garden in 1944.

In dit laatste oorlogsjaar werd hier zwaar gevochten door de geallieerden en de bezetter.

De wandelroute rondom het Vrijheidsmuseum is 6 kilometer lang. De wandeling start en eindigt bij het Vrijheidsmuseum. In hun vaste expositie beleef je het boeiende Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen in zowel Nederland als Duitsland, Europa en daarbuiten. De Tweede Wereldoorlog krijgt vanuit verschillende perspectieven een veelzijdig gezicht, in samenhang met de geschiedenis van de 20e eeuw en de actualiteit. Vanaf 5 juni kun je de bijzondere tentoonstelling ‘Liefde in Oorlogstijd’ bezoeken. Daar zie je hoe mensen elkaar onder moeilijke omstandigheden vonden. En hoe gevoelens alles kunnen doorbreken. Want wat is ‘goed’ of ‘fout’ in de liefde?

wandelnieuws bergendal begraafplaats shutterstock

Canadese Erebegraafplaats Groesbeek © foto Shutterstock

Tijdens de wandeling kom je langs de Canadese Erebegraafplaats. Dit is de grootste begraafplaats van het Britse Gemene Best in ons land. Hier liggen 2.617 gesneuvelde militairen begraven, voor het overgrote deel Canadezen. Dit is echt zo’n plek waar je de wandelrugzak even afneemt, gaat zitten en stil wordt… Verderop tijdens je wandeling heb je vanaf het uitkijkpunt op de Galgenberg bij helder weer goed zicht op Duitsland. Je ziet dan de kerktoren van Kranenburg en de donkere rand van het Reichswald.

Wandelen met gids door Historisch Groesbeekflyer rondleiding historisch groesbeek 2024 def

Wil je meer weten over de sporen van de Tweede Wereldoorlog in het dorp Groesbeek? Sluit dan eens aan bij de wandeling met gids door Historisch Groesbeek. De rondwandeling duurt ongeveer 2 uur en is op verschillende data in de maanden mei tot en met september. Meer info vind je op de UITagenda op vvvbergendal.nl.

Historische escapetours bij het Vrolijke Bordje

Spellencafé het Vrolijke bordje heeft escapetours ontwikkeld met historische thema’s als “Het gezicht van de bevrijder” en “Gedropt in Groesbeek”. Je gaat op pad met een rugzak gevuld met instructies, voorzien van QR-codes met aanvullende filmpjes, historische informatie, mooie verhalen en interessante weetjes. Op de website van Het Vrolijke Bordje vind je meer informatie over deze historische escapetours.

Wandelinspiratiebend wandelgemeente van het jaar 2020 rgb

Je vindt veel wandelinspiratie op de website www.wandeleninbergendal.nl. Naast deze wandelingen vind je meer dan 60 andere wandelingen die je in de gemeente Berg en Dal kunt maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van struinen met de Struingids in je hand of de Berg en Dalse Kroegjesroute? In onderstaande video kun je het mooie van Berg en Dal al ontdekken. Trek je wandelschoenen maar aan voor de mooiste wandelingen in de gemeente Berg en Dal, Wandelgemeente van het jaar 2020.

Deel dit artikel