Links op de foto De Hoven © foto Shutterstock

Op vrijdag 17 mei wordt het Klompenpad Sprabanenpad in Zutphen-De Hoven geopend. Het Sprabanenpad is 15 kilometer lang en loopt door het fraaie buitengebied van tuindersdorp De Hoven, ten zuiden van Zutphen gelegen.

Het vertrekpunt van de wandeling is bij de parkeerplaats van ZVV aan de Molenweg en voert de wandelaar onder andere langs het museum van Boer Kip, stadsboerderijen, volkstuinen met boomgaarden en steenfabrieken in de uiterwaarden van de IJssel. Het is een gebied met een rijke geschiedenis en mooie natuur, waaronder de Oude IJsselarm met zeer bijzondere vogels. De wandelaar kan overigens ook op de route stappen bij de NS-stations van Voorst-Empe en van Zutphen.

Spreeuwen

Het nieuwe Klompenpad is vernoemd naar Sprabanen; dat is het voormalig jachtgebied van de heren van havezathe De Marsch. Vermoedelijk werden in dit gebied in de 17e eeuw onder andere spreeuwen gevangen voor consumptie (‘spra’ komt van spreeuw en ‘baan’ was destijds een open plek met vangnetten). Er is een overstaproute naar het Klompenpad Beekweidenpad. Het Sprabanenpad is het 159ste Klompenpad in totaal en het tweede Klompenpad in de gemeente Zutphen. Eerder werd er het Leestensche Broekpad opengesteld. Dus niet langer dralen: klompen aan, rugzak op en gaan!

Folder en app

Zoals gebuikelijk is de route in beide richtingen gemarkeerd met groene klompjes. Een folder met een beschrijving van de route plus bezienswaardigheden is verkrijgbaar bij VVV’s in de regio. Wandelaars van Klompenpaden zijn te gast op het opengestelde terrein van grondeigenaren. Honden zijn uitsluitend aangelijnd toegestaan. Dit in verband met een eventuele verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van andere, reeds bestaande paden gelden vanzelfsprekend de heersende regels. Routenavigatie en informatie over het landschap en de cultuurhistorie is vanaf 17 mei beschikbaar via de Klompenpaden app. 

Kijk voor meer informatie op de website van Klompenpaden

Deel dit artikel