Wandelen over Achterhoekse heidevelden

Wie van uitgestrekte heidevelden of juist van een afwisselend landschap houdt, kan in de gemeente Lochem zijn of haar hart ophalen. Verspreid over de ‘Wandelgemeente van het jaar 2022’ vind je verschillende heidegebieden waar het heerlijk wandelen is.

In augustus en september als de heide in bloei staat, kleuren de velden prachtig paars. Klik hier voor een overzicht van de wandelroutes in de gemeente Lochem.

Met de seizoenen mee

De natuur kleurt met de seizoenen mee. In het voorjaar worden we getrakteerd op prachtige bloesems, bloemetjes uit de grond in allerlei kleuren en bomen en struiken die weer groen en vol worden. In het najaar kleurt de natuur rood, bruin, geel en oranje. Daar tussenin, in de periode half augustus t/m half september bloeit de heide! En hoe groter het veld, hoe indrukwekkender het aangezicht.

wandelnieuws lochem heide in bloei

Heide in bloei...

Over heide

Heide is een plant die weinig voedsel nodig heeft en daarom kan overleven op kale zandgronden. Het gros van de heidevegetatie in Nederland bestaat uit dophei en struikhei. Gewone dophei is een altijd groene plant die al vroeg in de zomer bloeit en soms zelfs al in mei. De bloemen staan in trosjes en zijn, op een enkel wit exemplaar na, bijna altijd roze. Als rond augustus de dophei bijna is uitgebloeid, komt de struikhei in bloei en kleuren de heidevelden mooi paars. De bloemen van struikhei zijn meer verspreid en staan open. Na de bloei groeit de struik boven de plek waar de bloemen zitten gewoon verder. Struikhei groeit op droge zandgronden, terwijl dophei in nattere milieus voorkomt. De gemeente Lochem heeft verschillende plekken waar de heide binnenkort weer in bloei staat.

Heidewandelingen die je niet wilt missen

Een aanrader voor een heerlijke en afwisselende wandeling is het Grote Veld, een groot natuurgebied tussen Almen, Lochem en Vorden. Hier wisselen bossen, heidevelden en graslanden elkaar af. Als je geluk hebt, kom je onderweg de kudde schapen en hun herder van schaapskooi De Belhamel tegen: De heidevelden worden door de kudde begraasd en op z’n tijd ook afgeplagd. De schaapskudde bestaat uit ruim 300 volwassen schapen van het ras het Groot Heideschaap. Met de lammetjes van dit jaar telt de kudde ongeveer 500 schapen. De thuisbasis van de Belhamel ligt aan de Werkseveldweg in Warnsveld in de schaapskooi Graafsekamp van Natuurmonumenten. Bij het VVV Inspiratiepunt in Lochem zijn verschillende wandelroutes over het Grote Veld beschikbaar. Ook online zijn er diverse routes te vinden.

wandelnieuws lochem schaapskudde de belhamel

Schaapskudde De Belhamel

Een rondje over het Kienveen

Een andere wandeling die het hele jaar door de moeite waard is, maar zeker in de heidebloei periode, is een rondje over het Kienveen. Het Kienveen is een klein vochtig terrein op landgoed Velhorst, tussen Almen en Lochem. De omstandigheden in het gebied zijn ideaal voor de bloei van bijzondere planten, kikkers, libellen en diverse vogelsoorten. In dit bijzondere landschap vind je zowel droge als natte heide en wandel je over de vlonders van het vaak drassige terrein, langs zandpaden van de weilanden en kom je over stijgende en dalende paden. De Wandelroute ‘Rondje Kienveen’ met start hoek Lochemseweg/Oude Vordenseweg in Lochem, heeft een lengte van 2,5 km. De wandeling is uit te breiden tot een langere route in en over de uitgestrekte bos- en heidegebieden van de Velhorst. Bijvoorbeeld de 18 km lange wandeling van Natuurmonumenten ‘Velhorst, in de Graafschap’.

wandelnieuws lochem het kienveen fotograaf ada luppen

Het Kienveen © foto Ada van Luppen

Struinen over de Gorsselse Heide De Gorsselse Heide,  gelegen tussen Eefde, Gorssel en Harfsen, behoorde eeuwenlang tot het markengebied; een onverdeeld gebied dat in gemeenschappelijk gebruik en beheer was van omwonende boeren. Daarna is het natuurgebied lange tijd gebruikt als militair oefenterrein en is de heide in de loop der jaren grotendeels vervangen door naald- en loofbos. Maar sinds 2014 is (door lokale organisaties en de inwoners van Gorssel) actief gewerkt aan het herstel en beheer van de vroegere staat van natte heide. In de gratis te downloaden Achterhoek route app wordt de Gorsselse Heideroute een schitterende wandeling van ruim 8 km lang beschreven. De route gaat langs de prachtige omgeving van Gorssel en Joppe, langs heidevelden en door uitgestrekte bossen. Ook is er horeca onderweg waar het heerlijk (na)genieten is van een kop koffie of wat anders.

wandelnieuws gorsselse heide

De Gorsselse Heide

Deel dit artikel