© foto TMGS
© foto TMGS

Als je van wijn én wandelen houdt kan je je uitleven in de 55 km lange Saksische wijnstraat in Duitsland. De wijnstraat is grofweg gelegen tussen Pirna - in het nationaal park Sächsische Schweiz -en Diesbar-Seusslitz, juist ten noorden van Meissen.

De historische stad Meissen - ook bekend van het porselein - en het stadje Radebeul zijn hier de belangrijkste wijnplaatsen. In dit gebied worden rode en witte wijnen geproduceerd, maar ook heerlijke mousserende en zogenaamde ‘Eisweinen’. Extra leuk is dat in deze streek verschillende wijngoederen zijn geopend voor publiek en op sommige adressen kan zelfs ook overnacht worden bij de wijnmaker.

Voor jou als wandelaar is er bovendien de ‘Sächsische Weinwadernweg’ uitgezet. Deze route bestaat uit zes wandeletappes tussen Pirna en Diesbar. En in het Elbedal is nog veel meer te zien, zoals o.a. de cultuurmetropool Dresden en Jachtslot Moritzburg.

wandelnieuws weingutes radebeul hofloessnitz sylvio dittrichWijngoed Hoflössnitz in Radebeul - © foto Sylvio Dittrich

Maar terug naar de wijn… Wijngoed Hoflössnitz in Radebeul aan de Elbe is momenteel de oudste nog bestaande wijnmakerij van Saksen. Leuk is dat het wijngoed een bijzondere link heeft met Nederland: de grote zaal van het hoofdgebouw van het wijngoed heeft een flink aantal plafondschilderingen van tropische dieren. En laten die in de 17e eeuw nu gemaakt zijn door de Nederlandse kunstschilder Albert Eckhout, vooral bekend om zijn ‘exotische’ werken.

De grote zaal is nog altijd in gebruik en als je in de buurt bent is het de moeite waard de fraaie schilderingen te bewonderen. Op het wijngoed, waar ook het Saksische Wijnbouwmuseum is gevestigd, bestaat overigens de mogelijkheid te overnachten. De wijnstraat is verder te ontdekken via een uitstekend bewegwijzerde wandelroute. Je vindt er alles over op de website van Wijngoed Hoflössnitz of via de Nederlandstalige site van Saksen.

Saksen biedt je een ontdekkingsreis dichtbij. De deelstaat ligt op ongeveer 500 kilometer van de Nederlandse grens. Meer reisinformatie op de Nederlandstalige website van Saksen.

Deel dit artikel