Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

In Zwolle wordt zaterdag 23 juni een wandelfestival gehouden.

De een trekt de deur achter zich dicht en gaat een blokje om in de avondzon. De ander banjert met een groepje door de bossen. Een volgende strikt haar schoenen en loopt naar Santiago in Spanje. Het Dominicanenklooster houdt het wandelfestival om bezoekers te laten inspireren en te informeren over 'al die vrolijke, diepzinnige, stille, creatieve manieren van wandelen'. Met lezingen, voorstellingen, workshops, wandelingen en een informatiemarkt in de omgeving van het Dominicanenklooster in Zwolle.

Van te voren inschrijven voor een activiteit is niet nodig. Deelnemers kunnen zelf een keuze maken. Diverse wandelaars geven lezingen. Zoals Aat van der Harst. Hij wandelde van huis naar Santiago de Compostella. Samen met zangeres Marianne van de Post maakte hij een verhaal van zijn tocht. Ook Joke Litjens, voormalig mediapastor bij de KRO, wandelt in een land met eeuwenlange pelgrimsstromen. Zij begeleidt meditatieve wandelreizen in Israël. Zij vertelt hoe het oude land en de oude verhalen je kunnen raken in je leven van nu. Dichterbij huis worden er nieuwe paden ontwikkeld. Zo ontwierp Wilco Kruijswijk, eigenaar van het Ministerie van Geluk, Welbevinden en Plezier, rond Amersfoort het Gelukkigerwijspad. Hij kwam tot een vijftal kernwaarden van de pelgrim, die zich gaandeweg laten kennen. En rond Nijmegen is de Walk of Wisdom te volgen. Manje Bente vertelt over de ontwikkeling van dit pad waarop je, los van religie, pelgrimsrituelen en -symbolen tegenkomt.

Vanuit het klooster starten er meerdere wandelingen, waaronder een filosofische wandeling en lopen met een ezel.  Wandelen zonder weg te gaan kan ook.  Vertelster Frédérique te Dorsthorst neemt bezoekers mee langs oude, archetypische, beelden in reisverhalen. Jolanda Mulder laat al lopend en zingend een eigen lied ontdekken. Meer over het programma is te vinden op de site van het Dominicanenklooster.

Deel dit artikel