Valkenburg aan de Geul © foto Shutterstock
Valkenburg aan de Geul © foto Shutterstock

De gemeente Valkenburg aan de Geul is gekozen tot Wandelgemeente van het Jaar 2019. De Limburgse gemeente is door de vakjury uiteindelijk als winnaar uitgeroepen na een ware nek-aan-nekrace met de andere genomineerden, de Friese gemeente Opsterland en Raalte in de provincie Overijssel.

De stem van de vakjury is nooit eerder van zoveel gewicht geweest als dit jaar, vooral doordat de uitslag zo ‘close’ was: 33,6% voor Valkenburg aan de Geul, 33,2% voor Raalte en 33,1% voor Opsterland. Na veel wikken en wegen werd uiteindelijk besloten om de uitslag van het publiek te volgen.

Valkenburg aan de Geul scoort hoog op het gebied van afwisseling in het landschap, percentage onverharde wandelpaden, beschikbare informatie voor wandelaars, bereikbaarheid, overnachtingsfaciliteiten, themaroutes en voorzieningen bij wandelpaden, zoals bijvoorbeeld rustpunten.

Valkenburg aan de Geul heeft verder een enorm aanbod van wandelmogelijkheden. Zo heeft de gemeente ruim 360 kilometer aan wandelpaden, die elk jaar worden gecontroleerd. In de directe omgeving wordt – naast vele andere populaire wandelevenementen - jaarlijks de Heuvelland4daagse gehouden, die veel wandelaars zien als één van de mooiste vierdaagsen van ons land.

De feestelijke uitreiking van het felbegeerde beeldje zal later in juni plaatsvinden in Valkenburg aan de Geul.

Deel dit artikel