Foto: Mie De Backer/Toerisme Provincie Antwerpen
Foto: Mie De Backer/Toerisme Provincie Antwerpen

De Keiheuvelwandeling Balen is Wandeling van het Jaar geworden in de omgeving van het Belgische Antwerpen. Het winnend traject charmeert met topnatuur in Keiheuvel-De Most.

Wandelaars verkozen de lus boven de vier andere kandidaten op de shortlist van de wedstrijd: Niel, Retie, Oud-Turnhout en Westerlo. De voorbije maanden stemden 3200 wandelaars voor hun favoriet. Met 1075 stemmen hield de Keiheuvelwandeling in Balen de andere kanshebbers achter zich.

Initiatiefnemer VVV Balen ontvangt 1000 euro om, samen met de dienst toerisme van de gemeente, verder te investeren in het traject en het wandeltoerisme. Organisator Toerisme Provincie Antwerpen zet de winnaar een jaar lang in de kijker.

Na de eerste meters op deze route in de Keiheuvel opent zich een weids landschap met zandvlakten, vennen en duingraslanden, omzoomd door dennenbomen. De bloeiende struikheide kleurt dieppaars. Het duinenlandschap mag dan als een woestijn ogen, het zit vol leven. De Keiheuvel vormt een hotspot voor insecten en vogels, van de boomleeuwerik tot de nachtzwaluw. Na een ommetje langs het Kanaal naar Beverlo gaat het richting De Most. De laaggelegen en drassige vallei contrasteert mooi met de hoge en droge Keiheuvel. Dat de twee totaal verschillende natuurkernen naadloos op elkaar aansluiten, maakt Keiheuvel-De Most (540 ha) uitzonderlijk. Ooit fungeerde De Most als jachtgebied en schuiloord voor het verzet in de Tweede Wereldoorlog. Nu regeert de rust. 

Deel dit artikel