Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rotterdam heeft een nieuwe wandelroute langs en over daken. De Rotterdamse Dakenroute is verkrijgbaar in een gratis app.

De route leidt langs een aantal initiatieven voor het gebruik van de Rotterdamse daken, zoals de baanbrekende DakAkker op het Schieblock, een cocktailbar op het dak van het Groot Handelsgebouw, en het nieuwe Luchtpark op het dak van de Hofbogen. Het dak van station Hofplein is met een lengte van 1,9 kilometer het langste dak van Nederland, verborgen achter de gele Luchtsingel. In de afgelopen jaren hebben er verschillende evenementen plaatsgevonden, zoals silent roof cinema Roffa Mon Amour, RYPP Wijnfestival en Motel Mozaique. Het dak is onlangs omgedoopt tot Luchtpark Hofbogen. Wandelaars kunnen hier van april tot oktober vanaf 10:00 uur ’s ochtends tot zonsondergang in het gras liggen, op een van de vijftig kunstschapen zitten, of een wandeling maken door de fruitboomgaard.

De DakAkker ligt op het dak van het Schieblock. In 2017 werd dit dak verkozen tot ‘Het beste dak van Nederland’. Het is het eerste oogstbare dak van Nederland. Er worden groenten, fruit, eetbare bloemen en kruiden verbouwd. De kleurrijke oogst wordt geserveerd in het dakrestaurant Op Het Dak. Er is ook een speciaal ‘Slimdak’ voor innovatieve regenwateropvang.

De Rotterdamse Dakenroute is gebaseerd op ‘Het Rotterdamse Dakenboek, nieuw gebruik van dak en stad’ van Esther Wienese. Zij heeft tevens de Dakenroute ingesproken. De route is tevens onderdeel van de Rotterdam Architectuur Maand tot en met 30 juni 2018.

Deel dit artikel