St. Laurentiuskerk Kekerdom © foto Jurjen Drenth

In Berg en Dal kun je niet alleen heerlijk wandelen in een prachtig en gevarieerd landschap maar ook veel historie zien en beleven. Wij geven je drie wandeltips boordevol historie.

Drie wederopbouwrouteswandelnieuws flyer bergendal

De Stichting Monument en Landschap heeft drie wandelroutes gemaakt over de gebeurtenissen in het laatste half jaar van de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw die erop volgde. Tijdens de wandelingen zie je de sporen van de wederopbouw in de dorpen van de gemeente Berg en Dal. Maar dat niet alleen, je krijgt ook informatie over het landschap en de karakteristieke flora en fauna. De routes variëren van 10 tot 14 kilometer. De langste route is de wederopbouwroute van Kekerdom naar Leuth. Deze afwisselende route leidt je langs de Kekerdomse Waard en door de laaggelegen Duffelt. Je wandelt via boerenlandpaden en smalle landwegen richting Leuth, één van de dorpskernen die het zwaarst getroffen werd tijdens de oorlog. Tip: wijk even van je route af voor een bezoek aan de Thornsche Molen en het nabij gelegen indrukwekkende monument Menschenkinder. Dit zijn dertig uit hout gemaakte en gegroepeerde figuren, deels in Duitsland, deels in Nederland. Ze herinneren ons aan iedereen die tijdens de oorlog gedwongen was te evacueren.

Wandeling rondom Vrijheidsmuseum

Deze wandelroute van 6 kilometer start en eindigt bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Tijdens de wandeling kom je langs de Canadese Erebegraafplaats. Dit is de grootste begraafplaats van het Britse Gemene Best in ons land. Hier liggen 2.617 gesneuvelde militairen begraven. Verderop tijdens je wandeling heb je vanaf het uitkijkpunt op de Galgenberg bij helder weer goed zicht op Duitsland. Je ziet dan de kerktoren van Kranenburg en het Reichswald. Op een aantal plekken langs de route vind je markeringen van de Liberation Route. Hier kun je luisteren naar de verhalen over verschillende gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. Kijk voor alle luisterplekken in de buurt van Groesbeek op www.liberationroute.com.

Nu ook: wandelen met gids door Historisch Groesbeek

Ook in het dorp Groesbeek vind je veel sporen van de Tweede Wereldoorlog. Wil je hier meer over weten? Wandel dan met en bevlogen gids langs al deze sporen. De gids vertelt je aan de hand van en gebouw, een oefenbom, een kapel, het station, een villa, het bommenbos of een monument over de verhalen van de Tweede Wereldoorlog. De rondwandeling duurt ongeveer 1,5 uur en is iedere 2 weken in de even weken op maandag. Meer info vind je op de UITagenda op www.vvvbergendal.nl.

Waar vind ik deze en andere wandelingen?bend wandelgemeente van het jaar rgb

Je vindt deze wandelingen op de website www.wandeleninbergendal.nl. Naast deze wandelingen vind je nog zo’n 60 andere wandelingen die je in de gemeente Berg en Dal kunt maken. Met reden is deze gemeente Wandelgemeente van het jaar 2020 geworden. Wat dacht je bijvoorbeeld van struinen in de Millingerwaard of Ooijpolder met de Struingids in je hand? Een combinatie van lekker eten en drinken én wandelen vind je bij de Berg en Dalse Kroegjesroute of een Wijngaardwandeling. Kijk naar de videofilm hierboven en laat je verrassen door de mooie natuur van Berg en Dal. Trek je wandelschoenen maar aan, want in Berg en Dal is voor iedereen wel een mooie route te vinden!

 

Deel dit artikel