© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Nog een paar dagen te gaan en dan is het zover. De jaarlijkse Warmetruiendag, de grootste en vrolijkste klimaatactie van Nederland, vindt plaats op vrijdag 15 februari 2019. Dit zal je als wandelaar met ‘hart voor de natuur’ ongetwijfeld aanspreken.

Doe dus mee met de Warmetruiendag 2019 en draag zo je steentje bij voor behoud van de natuur, waar je zo graag wandelend van geniet.

Petra Lettink, directeur van het organiserende Klimaatverbond Nederland: ‘Warmetruiendag is ook een goede gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Het is een soort ‘klimaat-oud-en-nieuw’, met alle successen van het voorbije jaar én de goede plannen voor dit komende jaar die daarbij horen’. Energiebesparing is en blijft belangrijk voor iedereen. En sámen energie besparen gééft energie. Bovendien is meedoen erg gemakkelijk en laagdrempelig: de warme trui is immers een 'klimaatactie' die je zó uit de kast trekt. Gewoon meedoen dus; élke trui telt!’

Lettink vervolgt: ‘Warmetruiendag is een dag van heel Nederland. Samen ergens aan werken, dat is de kracht. Jong, oud, thuis, op school en op het werk: met z’n allen hebben we impact. Als heel Nederland op Warmetruiendag de thermostaat één graadje lager zet, bespaart dat maar liefst al 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO2. In een heel stookseizoen is dat het jaarverbruik van 440.000 huishoudens aan gas en 1 megaton van het broeikasgas CO2.’

Op de website van Warmetruiendag vind je een overzicht van de energiebesparende acties die al zijn aangekondigd. Onder het motto ‘verwarm jezelf, niet de wereld’, geven bijvoorbeeld de kringloopwinkels van Het Goed een weeklang warme truien door aan lokale voedselbanken. En de Universiteit van Maastricht organiseert een Warmetruienweek waarbij je een thermo-scan kunt winnen voor je eigen huis.

Je vindt op de website van Warmetruiendag alle relevante informatie over 15 februari 2019. Maar ook tips over hoe je kunt meedoen met energiebesparende maatregelen, interviews met meer- en minder bekende Nederlanders, deelacties, breitips, etc.

Deel dit artikel