Wilde zwijnen kunnen agressief zijn als er jonge biggen zijn © foto Shutterstock

De voorbije dagen zijn in Meerssen in Limburg diverse wandelaars aangevallen door wilde zwijnen. Aan wandelaars wordt geadviseerd de bossen en natuurgebieden ten noorden van deze Limburgse gemeente tijdelijk te mijden.

Honderd kilo

De zwijnen in dit gebied kunnen ‘behoorlijk agressief gedrag vertonen als ze zich bedreigd voelen of kleintjes bij zich hebben’, waarschuwt voornoemde gemeente. Doorgaans zijn wilde zwijnen schuwe dieren. Als ze in nood zitten of jonge biggen hebben moet je alert zijn. Een volwassen wild zwijn heeft doorgaans een gewicht van rond de honderd kilo, maar er kunnen ook veel grotere en zwaardere exemplaren bijzitten. De dieren kunnen bij agressief gedrag dan ook behoorlijk veel schade aanrichten bij hun ‘prooi’. Een plaatselijke wandelaar die een onschuldig ommetje dacht te maken in het gebied werd door een wild zwijn aangevallen, waarna zijn arm liefst 17 keer moest worden gehecht. Het leefgebied van de agressieve wilde zwijnen ligt rond ecoduct Kalverbosch en in de omgeving van de buurtschappen Humcoven, Vliek, Waterval en Raar.

Moeten we nu extra voorzichtig zijn als we het bos ingaan?  Nee, deze voorvallen halen het nieuws omdat ze zo zeldzaam zijn. Je kan nog steeds met een gerust hart wandelen in de natuur.  En mocht je er onverhoopt eentje tegenkomen: houd dan voldoende afstand en ga er vooral niet op af, ook niet om ze te voeren…

Deel dit artikel