‘s Winters kamperen is wellicht niet het eerste waar je aan denkt. Toch wordt kamperen in de winter steeds populairder. En winterkamperen is inmiddels al mogelijk op 22 natuurkampeerterreinen en zes groepsnatuurkampeerterreinen.

In de winter van 2018 en 2019 steeg het aantal overnachtingen op de beschikbare natuurkampeerterreinen van de Groene Koepel met 23%. En het jaar daarvoor liet ook al een behoorlijke stijging zien. Steeds meer mensen durven het avontuur aan en trekken er in de winter op uit met een tent. Waar je dat zoal kunt doen vind je op de website van Natuurkampeerterreinen.

Er zitten best voordelen aan winterkamperen: zo weet je (vrijwel) zeker dat er plek is, soms heb je het hele terrein zelfs voor jezelf. En winterkamperen is avontuurlijk! Wie naar het buitenleven verlangt in de wintermaanden zou het zeker een keertje moeten proberen.

Bij alle natuurkampeerterreinen die open zijn staat aangegeven welke voorzieningen er in de winter geboden worden. Dit varieert van verwarmd sanitair tot een slechtweerruimte waar je kunt lezen, een spelletje doen en koken, tot de mogelijkheid om vuur te stoken bij je tent, camper of caravan. Op vrijwel alle terreinen is elektra beschikbaar op de kampeerplek. En een aantal terreinen hebben verwarmde trekkershutten te huur.

Wie in de winter gaat kamperen moet vooral letten op de uitrusting. Thermokleding, lekkere warme slaapzakken, laagjes kleren voor overdag, bescherming tegen regen: het zijn stuk voor stuk zaken die het kamperen prettiger maken. Als het vriest en de grond is hard, dan is het handig een om – bij een verblijf in een tent – een dikkere slaapmat mee te nemen met een extra isolatiemat eronder. In een caravan of camper is vaak een verwarming ingebouwd en lig je een stuk boven de grond, wat koude nachten automatisch aangenamer maakt. Maar met de juiste voorbereiding kun je ook met lage temperaturen uitstekend kamperen en zo extra genieten van het buitenleven.

Kijk op de website van Natuurkampeerterreinen waar je ook in de winter kunt kamperen.

Deel dit artikel