Wandelen over de Harzer Grenzweg © foto Harzclub e.V.

Op zo’n vijf uurtjes rijden van Utrecht kom je terecht in het betoverende landschap van de Harz. En in deze tijd wordt het natuurgebied door de donkere wouden en witte hellingen wellicht nog magischer. In de winter is de Harz een regelrecht ‘winterwonderland’ en daarmee een paradijs voor onder anderen sneeuwschoenwandelaars.

Een heerlijke bestemming voor een paar dagen weg in deze nogal onvoorspelbare winter. Want hoeveel roet het coronavirus ook in ons reislustige eten gooit; de natuur blijft open voor iedereen. Wat bijvoorbeeld te denken een korte winterse wandeltrip langs het ijzeren gordijn…

wandelnieuwgrensweg

Herinneringen aan het verleden © foto Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH, Steffen Lehmann

Wandelen langs het ijzeren gordijn

Het ruige landschap van de Harz komt in de winter goed tot zijn recht en wandelingen door het voormalig verboden gebied doet daar zeker nog een schepje bovenop. Tot ruim 30 jaar geleden deelde een grenslijn van 1390 km lang en 10 km breed het land in tweeën. Deze strook was in die tijd alleen toegankelijk voor bewaking en militairen. Hierdoor heeft de natuur jarenlang ongestoord haar gang kunnen gaan. Na de eenwording werd pas duidelijk welk uniek natuurparadijs zich hier had ontwikkeld. De wandelpaden werden in ras tempo aangelegd, zodat iedere wandelaar van deze grandioze erfenis kan genieten. 

Harzer Grensweg

Zo ontstond één van de meest interessante routes van de Harz: de Harzer Grenzweg. De wandelroute voert je over verzwegen grenspaden en de voormalige ‘Kolonnenweg’. Je wandelt door het uitermate gevarieerde gebergte met hier en daar een pittig klimmetje. Door de vele bezienswaardigheden onderweg laat de Duitse historie je in haar greep; overal langs de wandelroute vind je grensstenen- en palen…

wandelnieuws langlaufer in de sneeuw in de harz img sachsen anhalt mbh andreas lander

In de Harz is het heerlijk langlaufen © foto Investitions- und Marketinggesellschaft Sachsen-Anhalt mbH, Andreas Lander

Langlaufen en sneeuwschoenwandelen 

Van november tot en met februari zijn flinke delen van de Harz bedekt onder een mooie laag sneeuw. De Harz is niet echt een typisch skigebied, maar je kan er op diverse plekken onder andere langlaufen en sneeuwschoenwandelen. In de winter is het Bodetal - het dal van de rivier de Bode rond Thale - een regelrechte aanrader: het dal is dan nóg romantischer dan ‘s zomers. De besneeuwde heuvels zijn bovendien ideaal om te rodelen en sleeën. Ook zijn er diverse winterwandeltochten die je de mystieke kant van het natuurgebied tonen. Want onder een maagdelijk witte deken is het – toch al bijzondere - landschap nóg mooier.

Houd overigens altijd de actuele informatie rondom de huidige coronamaatregelen in de gaten via de  websites van de Harz en van Saksen-Anhalt. Het kan zijn dat er in verschillende deelstaten andere regels gelden. 

Meer informatie is te vinden op de website van de Harz of op de website van Saksen-Anhalt.

Deel dit artikel