Wandelen in Noorderpark Ruigenhoek

Het Routebureau Utrecht heeft deze winter mooie wandelingen op een rij gezet om je lekker fit te wandelen. Van ommetjes in de buurt, tot lange wandelingen om flink door te stappen. In deze koude, donkere wintermaanden is wandelen de manier om lijf en geest fris te houden.

Wandelen is bijvoorbeeld uitermate geschikt om op een duurzame manier overtollige kilo’s kwijt te raken, schreef Wandelvrouw Bregje op routesinutrecht.nl in het blog Wandelen en afvallen, hoe doe je dat? Maar dat niet alleen, wandelen is goed voor het hart, de bloedvaten, tegen diabetes en tegen depressie.

Doorwandelen

Uit onderzoek blijkt dat iets meer dan 8.000 stappen zetten per dag al ontzettend gezond is[1]. Dat is een wandelrondje van ongeveer 5,5 km, zoals bijvoorbeeld het Kazemattenpad vlak bij de stad Utrecht. Belangrijk is dan wel dat je dóórwandelt. Het gaat namelijk niet alleen om het aantal stappen, maar vooral om dat je matig-intensief beweegt. Dat betekent zoveel als: beweging waarvan je hartslag en ademhaling omhoog gaan[2]. Dus een rondje van 5,5 km wandelen is goed, het rondje wandelen in een uur is beter. En als er dan ook nog eens wat klimmetjes in de route te vinden zijn, zoals deze Hoog en Laag route bij Amerongen, is het helemaal mooi.

wandelnieuws heuvel op wandelen anne hamers

Van heuvelop wandelen gaat de hartslag omhoog © foto Anne Hamers

Minder zitten

Belangrijk is het vooral om niet te lang te zitten. Langdurig zitten heeft een negatief effect op de gezondheid, doordat de vraag naar zuurstof en brandstof in de inactieve spieren tijdens het zitten zeer laag is[3]. Lekker bewegen dus, bijvoorbeeld een rondje maken na het eten, wandelen tijdens je Teamsvergadering of een uurtje door het stadspark tijdens de lunch. Kijk welk wandelnetwerk bij jou in de buurt ligt, ga naar de planner, plan je route en je bent zo buiten. Wil je jezelf de laatste dagen van januari nog even extra uitdagen? Doe dan mee met de 10.000 stappen challenge van RoutesinUtrecht en maak kans op een Fitbit.

wandelnieuws maximapark winter shutterstock sonja de jong

Lekker een uurtje wandelen in het stadspark © foto Shutterstock/Sonja de Jong

Winterwandelen

Tot zover de dagelijkse stappen. Daarnaast is het goed om 2 à 3 keer per week per week flink de benen te strekken. Bijvoorbeeld door een lange wandeling te maken. Op routesinutrecht.nl staan mooie winterwandelingen die bij uitstek geschikt zijn om in deze winterse dagen een frisse neus te halen én actief buiten te zijn. Zoals de Engeherkaderoute bij Linschoten van 12,5 km, het Ommetje bij Leerdam van 10 km of de wandelroute Rondje Rhenen van 9 km. Flinke winterwandelingen waarna je lekker in een van de gezellige horeca in de buurt op kunt warmen.

wandelnieuws uiterwaarden krs winter manja herrebrugh

De uiterwaarden, goede plek om lekker uit te waaien © foto Manja-Herrebrugh

Hoe je in 2022 ook gaat wandelen, het Routebureau Utrecht wenst alle wandelaars veel wandelplezier!

 

[1] bron: NRC Handelsblad, 10 december 2021; Is 10.000 stappen per dag gezond?, Wim Köhler

[2] Bron: website Hartstichting 

[3] Bron: website Nu.nl  

Deel dit artikel