Wandelen door de wijngaarden van wijndorp Groesbeek © foto Ministerie van Beeld.

Je kunt heerlijk wandelen in de eindeloze natuur van de gemeente Berg en Dal. Deze groene gemeente in het Rijk van Nijmegen werd in 2020 bekroond met de titel Wandelgemeente van het jaar. Waar ga jij wandelen?

Kom je struinen in de uiterwaarden, een stuwwal beklimmen of wandelen door de wijngaarden? Trek je wandelschoenen maar aan en kom natuurlijk wandelen in de veelzijdige natuur van Berg en Dal!

Struinen in de Millingerwaard

De Millingerwaard is een uniek natuurgebied langs de Waal dat constant in verandering is doordat de rivier hier vrij in en uit kan stromen. Er zijn hier een paar wandelpaden, maar het advies is om die juist niet te gebruiken. Buiten de paden zie je namelijk veel meer! Struin hier dus naar hartenlust door deze nieuwe wildernis. Uniek voor Nederland zijn de levende rivierduinen die je hier kunt vinden. De hoogste rivierduin van Nederland bevindt zich in de Millingerwaard; deze is bijna 10 meter hoog! Ook is de kans groot dat je konikpaarden tegenkomt; die struinen hier namelijk ook graag. Een wandeling in dit gebied kun je combineren met een bezoek aan de Millinger theetuin, waar je je waant in mediterrane sferen!

wandelnieuws millingerwaard david brand

Mangrovebomen Millingerwaard © foto David Brand

Heuveltje op en af op de stuwwal van Beek-Ubbergen

De grensoverschrijdende stuwwal bij Beek-Ubbergen maakt deel uit van de Nederrijnse Heuvelrug. Deze is ontstaan door opstuwingen door gletsjers en gletsjertongen in de voorlaatste IJstijd. Op de stuwwal vind je de natuurroute N70. Deze wandelroute is door wandelaars vaak genoemd als mooiste wandelroute van Berg en Dal. Volgens wandelbloggers Frank Wandelt en Wanda Wandelt is het zelfs de mooiste en meest spectaculaire wandeling van Nederland! Laat je gedurende deze unieke wandeltocht verrassen door de prachtige vergezichten vanaf de stuwwal op de Ooijpolder. En vergeet niet je kuiten voor te bereiden op de vele toppen en dalen van deze on-Nederlandse wandelroute.

wandelnieuws kieviten boven de ooijpolder david brand

Zicht op de stuwwal bij Beek-Ubbergen © foto David Brand

Wandelen door de wijngaarden in Wijndorp Groesbeek

Voor prachtige wijngaarden en mooie wijnen hoef je niet meer naar het buitenland, want het Nederlandse dorp Groesbeek heeft inmiddels bijna 25 hectare wijngaarden. Kom je wandeling door de wijngaarden dus maken in hét Wijndorp van Nederland. De wijnwandeling Groesbeek is door Wanda Wandelt gemaakt. Deze is door de Wandelzoekpagina bekroond met de titel Mooiste wandeling van 2019. De route is 13 kilometer en je wandelt langs wijnhoeve de Colonjes en wijngaard De Plack. Startpunt is het Nederlandse Wijnbouwcentrum in Groesbeek. Hier kun je terecht voor het proeven van wijnen uit de streek en informatie over wijnbouw in Nederland. In deze video vertelt wijnmaker Adam Dijkstra meer over het wijndorp Groesbeek: Een kijkje in het wijndorp van Nederland, zie de YouTube-video hieronder.bend wandelgemeente van het jaar 2020 rgbVeel en afwisselend aanbod in Wandelgemeente van het Jaar 2020

Je vindt in Berg en Dal afwisselende wandelroutes in prachtige landschappen. Alle wandelingen door de eindeloze natuur van Berg en Dal vind je op www.wandeleninbergendal.nl. Probeer eens één van de 15 Dorpsommetjes of kies voor een combi tussen lekker eten en wandelen met de Berg en Dalse Kroegjesroute. Natuurlijk welkom in Berg en Dal!

Deel dit artikel