© foto Shutterstock
© foto Shutterstock

Sinds de vorige zomer zijn er weer wolven op de Veluwe gesignaleerd. Maar het was tot nog toe onduidelijk of er dit jaar ook al jongen geboren zouden kunnen worden. Aan die onduidelijkheid is nu een eind gekomen. Er is sinds kort nieuw beeldmateriaal met daarop het eerste wolvenpaar van Nederland.

De mogelijkheid dat er deze zomer jonge wolven kunnen worden grootgebracht op de Veluwe is dus levensgroot.

De wolf is zo’n 150 jaar afwezig geweest op de Veluwe. Maar sinds juli 2018 worden er weer sporen van wolven gevonden. Vrijwilligers van het Wolvenmeldpunt en boswachters kijken sindsdien actief naar nieuwe wolvensporen. Er zijn inmiddels vele honderden meters aan loopsporen ingemeten en van tientallen wolvendrollen is de locatie genoteerd.

Van de meest verse wolvendrollen zijn ook DNA-monsters genomen voor een verdere analyse. Uit eerder genetisch onderzoek van de wolvenkeutels bleek begin 2019 dat er twee wolvinnen op de Veluwe aanwezig zijn en dat één van deze twee dames mogelijk gezelschap heeft gekregen van een mannetje. Het was tot op heden onduidelijk of man en vrouw nog samen zijn en of er dus kans is op wolvenwelpen in de zomer van 2019. Aan die onduidelijkheid lijkt nu een eind te zijn gekomen. Wordt vervolgd…

Deel dit artikel