Foto: Team Mapito
Foto: Team Mapito

Een week lang vertelden gidsen verhalen over de Zuiderwaterlinie. Deelname van gildes, fanfares, Prinsen Carnaval. En verder de worstenbroodjes, heemkundekringen en veel andere Brabantse gezelligheid. Dat waren de ingrediënten van de eerste editie van De Mars.

Meer dan 700 wandelaars legden van 16 tot en met 23 september een stukje van de 165 kilometer langs de Zuiderwaterlinie af. De routes gingen van Bergen op Zoom en Grave naar Heusden. Dagelijks vonden er twee etappes plaats: ééntje vanuit de oostkant en ééntje vanuit de westkant van de Zuiderwaterlinie. Onderweg deden de deelnemers elf vestingsteden aan. Op zondag de 23e september werd De Mars afgesloten met een groot eindfeest in Heusden. DJ La Fuente, geboren en getogen in Brabant, had de eer om de eerste editie van De Mars op te luisteren met een fantastisch optreden.

Tijdens De Mars was er tevens speciale aandacht voor natuurbehoud. Schoolklassen van basisscholen die langs de Zuiderwaterlinie zijn gelegen, knutselden samen met IVN en Nederland Zoemt hun eigen zogenaamde 'zaadbommen'. In het kader van 'De Zuiderwaterlinie Zoemt' gooiden zij deze zaadbommen vervolgens langs de wandelroute. Het project moet er voor zorgen dat een palet van kleurrijke bloemen komend voorjaar bijen en andere insecten aantrekt.

Tot slot ontwierp kunstenaar Tijs Rooijakkers een Zuiderwaterlinie-kunstwerk. Tijdens de diverse etappes van De Mars werden delen van dit kunstwerk onthuld. Grote houten naalden met een blauwe draad er doorheen, laten wandelaars het landschap steeds weer door andere ogen bekijken. Het kunstwerk staat symbool voor de verbindende functie die de Zuiderwaterlinie altijd al had. Vroeger hield de Zuiderwaterlinie Nederland bij elkaar door het noorden te beschermen tegen veldslagen vanuit het zuiden. Nu verbindt de Zuidwaterlinie het verleden met het heden en de natuur met cultuur.

De Zuiderwaterlinie ligt in Noord-Brabant en loopt van Grave tot Bergen op Zoom. De waterlinie is liefst 165 kilometer lang en daarmee is het de oudste, de langste en de meest benutte waterlinie van Nederland. Het is een geheel van forten, schansen, ravelijnen, sluizen, vestingrelicten, liniedijken en inundatievlaktes. Maar liefst 450 jaar geschiedenis komt hier samen.

Deel dit artikel