© foto Shutterstock

Wandelen is een laagdrempelige manier om lekker te bewegen. Helemaal wanneer je een drukke dag hebt gehad op je werk, is het een goede manier om je hoofd even leeg te kunnen maken en even helemaal nergens aan te denken.

Nu hoef je bij een korte wandeling niet meteen te zorgen voor de juiste uitrusting, maar is dit in het geval van een lange wandeling wel van belang. Niet voor niets zijn de mensen die de Nijmeegse vierdaagse maanden voor de tijd aan het trainen en zijn ze uitgerust met goede schoenen, de juiste kleding en ook een rugzak om alles mee te kunnen nemen. Omdat niet iedereen een geoefende wandelaar is en je ergens moet beginnen, hebben wij een aantal zaken voor je, waarmee je rekening moet houden wanneer je een flinke wandeling gaat maken.

Zorg voor de juiste schoenen

Een goede wandeling valt en staat met de juiste schoenen. Niet voor niets lopen ontzettend veel beginnende wandelaars zichzelf de blaren op de voeten, omdat ze denken ook op een paar sneakers wel te kunnen gaan wandelen. Omdat dit allesbehalve verstandig is, is het aan te raden om naar een outdoor winkel te gaan om daar samen met een medewerker te kijken welke schoenen voor jou het meest geschikt zijn. Zo zal iemand die alleen over het asfalt loopt, andere schoenen nodig hebben, dan wanneer je voornamelijk in het bos te vinden bent. Houd er overigens ook rekening mee dat goede sokken belangrijk zijn, omdat je anders ook last kunt krijgen van blaren.

Een goede rugzak

Tijdens het wandelen kan er van alles gebeuren. Zo kan het ineens beginnen te regenen, maar kun je natuurlijk ook gewoon honger of dorst krijgen. Het is daarom dus ook aan te raden om een goede rugzak mee te nemen, die niet alleen is voorzien van verschillende vakken, maar waar je ook een fles drinken in kunt doen aan de zijkant. Kies bijvoorbeeld voor een handige rugzak van Rains, die niet alleen praktisch is, maar ook een goede pasvorm heeft en met verstelbare bandjes volledig is aan de passen naar de houding van je lichaam. Overigens is het wel belangrijk goed te kijken of de tas ook waterdicht is, aangezien de kans in Nederland altijd bestaat dat het onverwachts begint te regenen.

Neem een telefoontasje mee

Wanneer je een stuk gaat wandelen, is het verstandig je telefoon mee te nemen. Omdat het niet handig is om iedere keer je rugzak van je rug te moeten halen om je telefoon te pakken en het in de hand houden ook niet prettig is, is het aan te raden een telefoontasje voor je nieuwe smartphone aan te schaffen, zodat je je telefoon wel binnen handbereik hebt, maar deze dus niet iedere keer hoeft vast te houden. Ideaal dus voor wanneer je de telefoon gebruikt als navigatie.

Zorg dat je goed zichtbaar bent

Je kunt nog zo goed bepakt en bezakt zijn, maar wanneer je niet goed zichtbaar bent, loop je wel het risico om eventueel aangereden te worden. Helemaal wanneer je in het donker loopt, is de kans groot dat zowel fietsers als automobilisten je niet of te laat zien. Draag daarom dus ook altijd reflecterende kleding en doe bij voorkeur een lampje aan je tas, zodat ze je al vanaf een flinke afstand zien lopen.

Deel dit artikel