© foto Shutterstock

In een land met 47 nationale parken, de hoogste bergen van Noord-Europa, duizenden kilometers kustlijn, wetten die wildkamperen toestaan ​​en 's werelds beroemdste fjorden, is het geen verrassing dat wandelen een integraal onderdeel is van de Noorse levensstijl...

Noren adopteren "friluftsliv" - een levensstijl in de buitenlucht - het hele jaar door en in de zomer en herfst betekent dit wandelen. Gemarkeerde paden doorkruisen het land, terwijl houten hutten beschutting en eenvoudige overnachtingsmogelijkheden bieden voor langere tochten. In dit Europese land kun je dus fantastisch wandelen, vooral als je een van de onderstaande hikes loopt. Denk ondertussen niet na over je incasso, maar geniet juist van de uitzichten! 

Besseggen 

Jotunheimen National Park is de thuisbasis van de hoogste bergen van Noorwegen en wandelpaden in overvloed. De beroemdste, Besseggen, staat vooral bekend om zijn unieke uitzicht op het meer. Het blauwe Bessvatnet-meer ligt aan de ene kant van de bergkam, terwijl het Gjene-meer aan de andere kant een kenmerkende groene tint krijgt. Zijn faam reikt tot ver buiten Noorwegen. National Geographic beoordeelde het zelfs als een van de 20 meest opwindende wandelingen ter wereld. Als je in Noorwegen wilt hiken, is de Besseggen dus een must! 

Preikestolen 

Ondanks de faam die de fjorden verder naar het noorden genieten, wordt de Lysefjord al lang door dichters, schrijvers en schilders de mooiste fjorden van Noorwegen genoemd. Misschien heeft het adembenemende uitzicht op de fjord vanaf de Preikestolen daar iets mee te maken. De platte klif werd wereldberoemd na zijn verschijning in Mission: Impossible – Fallout, maar de bezoekersaantallen waren ervoor ook al op recordhoogte. Laat je desondanks niet misleiden door zijn populariteit - deze wandeling heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad en vereist goede kleding en schoeisel.

Trolltunga

Nog een andere bestemmingswandeling die beroemd is geworden door afbeeldingen die op sociale media zijn gedeeld, heeft Trolltunga ook last van lange rijen wandelaars die de iconische foto willen repliceren van een eenzame wandelaar die springt op de unieke rotsformatie bijna 700 voet boven het meer Ringedalsvatnet. Toeristenautoriteiten raden aan om de wandeling vóór 8.00 uur te beginnen, want je bent wel even onderweg voordat je Trolltunga bereikt hebt.

Romsdalseggen

Åndalsnes staat bekend als de bergsporthoofdstad van Noorwegen. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom, aangezien het wordt omringd door de dramatische toppen van de Romsdal-vallei, met name de imposante Trollveggen - de Troll's Wall. Vanwege het gedenkwaardige uitzicht op zowel Åndalsnes als Trollveggen is de Romsdalseggen-wandeling een must. De beklimming is zwaar en zelfs ervaren wandelaars doen er ongeveer 8 uur over. Ondertussen kun je dus makkelijk nadenken over welk incassobureau je in dienst wilt nemen. 

Kjeragbolten

De Kjeragbolten-wandeling, die ook uitkijkt over de Lysefjord, staat ook bekend om zijn eindpunt: een gletsjerblok dat vastzit in een bergspleet met een diepte van 975 meter naar beneden. Het uitzicht - en fotomoment - trekt verrassend veel internationale bezoekers. Wees echter voorbereid, want de inspannende rondwandeling van ruim 11 kilometer met een hoogteverschil van zo’n 550 meter duurt tot 8 uur. Dit is geen goede keuze voor onervaren wandelaars. 

Deel dit artikel