© foto Shutterstock

Wanneer je een echte natuurliefhebber bent, dan zijn er natuurlijk twee dingen die ontzettend goed samengaan. We hebben het dan over wandelen en kamperen. Beide doe je het in de natuur, dus ideaal ze te combineren.

Het mooie hieraan is, is dat je echt geen ervaring hoeft te hebben of één of andere survivaldeskundige hoeft te zijn. Zo kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld back to basics te gaan, maar kun je ook voor een luxe safaritent kiezen en iedere dag met de auto een stuk gaan rijden om zo een andere wandelroute te kunnen lopen. Omdat er daarnaast nog allerlei andere redenen zijn waarom deze beide zo goed samen gaan, leggen we je dit hieronder wat verder uit.

Word één met de natuur

Wandelen geeft je de mogelijkheid om te genieten van de prachtige natuurlijke omgeving. Door te wandelen kun je op plekken komen die met de auto moeilijk bereikbaar zijn. Denk aan afgelegen natuurgebieden, maar ook de extremere plekken zoals een waterval wanneer je in het buitenland bent. Tijdens het wandelen kom je ook vaak bijzondere flora en fauna tegen, zoals kleurrijke bloemen en zeldzame diersoorten. De combinatie van kamperen en wandelen zorgt ervoor dat je nog dichter bij de natuur kunt komen dan je eigenlijk dacht, waardoor je zelfs de kleinste dieren en planten met eigen ogen kunt zien.

Backpacken of kamperen in een safaritent

Tijdens het wandelen heb je twee opties. Vooral wanneer je kiest voor een wandelvakantie, is het goed om na te denken over het overnachten. Stel dat je voornemens bent om van A naar B te wandelen en de afstand is 200 kilometer, dan is het logisch dat je iedere nacht op een andere locatie slaapt. Zo kun je kiezen voor een eenvoudige tent die je zelf meeneemt en opzet, maar kun je er ook voor kiezen om te gaan kamperen in een safaritent op een glamping in de buurt van de locatie waar je je begeeft. Nu is het wel handig om vooraf alvast de nodige overnachtingen te boeken, zodat je bij aankomst niet bang hoeft te zijn dat er geen plek meer is. Je zult namelijk versteld staan van de populariteit van zowel de campings als glampings, dus neem uit voorzorg een tentje mee, zodat je in ieder geval ergens kunt slapen.

Plan vooraf je route

Waar de één het fijn vindt om volledig zonder route te vertrekken, is dit in het geval van een wandel/kampeervakantie niet bepaald raadzaam. Vooral niet wanneer je ook de nodige overnachtingen vooraf wilt kunnen boeken, is het verstandig om alvast een route vooraf te plannen. Vooral in het hoogseizoen, bestaat de kans dat het vol is op de campings en ook hotels en andere accommodaties geen plek meer hebben waar je kunt overnachten. Uiteraard kun je ervoor kiezen om twee nachten in dezelfde accommodatie te slapen, bijvoorbeeld wanneer je een rustdag houdt. Op het moment dat je een week op vakantie gaat, is het niet verstandig om iedere dag tientallen kilometers te gaan wandelen. Het is ook niet voor niets dat ook de avondvierdaagse een rustdag heeft.

Deel dit artikel