© foto Shutterstock

Smartphone fotografie blijft maar groeien en dat is natuurlijk logisch. Want je hebt je telefoon bijna altijd bij je en de camera's op deze smartphones worden alsmaar beter en beter. Hoog tijd dus om wat tips te geven voor het maken van geweldige foto's met jouw toekomstige iPhone 15.

Smartphone fotografie werkt iets anders dan het fotograferen met een ‘normale’ camera. Daarom kun je misschien wel wat extra tips gebruiken.

Is de iPhone 15 een goede koop op camera gebied?

Zoals de meesten misschien wel weten loopt Apple al een tijdje mee in de smartphonemarkt. Op cameragebied is dit zeker te merken, welk iPhone model je ook koopt, ze waren altijd voorzien van prima camera’s en camerasoftware. Echter is er sinds de iPhone 14 niks meer aan het aantal megapixels veranderd, tot nu!

Zowel de iPhone 14 Pro als de iPhone 14 Pro Max hebben vorig jaar een upgrade gekregen. De twee toestellen werden uitgerust met een 48-megapixel camera, dit geldt wel alleen voor de groothoeklens en niet voor de telefoto- en ultragroothoeklens. De iPhone 15 reeks moet het grotendeels met dezelfde camera’s doen als de iPhone 14. Toch is er wel iets veranderd en dat is bij de iPhone 15 Pro Max. Deze wordt namelijk voorzien van een periscooplens. Nu hoor ik je denken, wat houdt dat precies in? Deze lens gaat ervoor zorgen dat je met jouw nieuwe Pro Max 2 keer zo ver kan inzoomen als zijn voorganger. Super handig als je over een mooie bergpas loopt en een foto wilt maken van startpunt beneden aan de berg. Ondanks dat het aantal megapixels niet zal veranderen komen jouw vakantiefoto’s alsnog zeer goed uit de verf!

Waartoe is de nieuwe lens van Apple in staat?

Met beide iPhone 15 Pro modellen ben je in staat om video's in 8K op te nemen. Daarnaast vinden we achterop ook een ultragroothoeklens voor optisch uitzoomen en een telelens voor optisch inzoomen. Van deze lenzen wordt verwacht dat ze bijna dezelfde specificaties behouden. De lidar-scanner is ook nog steeds te vinden op de iPhone 15 reeks. Deze scanner maakt het mogelijk om portretfoto's foto’s in een donkere omgeving te maken. Daarnaast verbetert het ook de augmented reality-mogelijkheden.

iPhone accessoires om nog meer uit de camera te halen

Je kunt online allerlei handige accessoires kopen om je camera-ervaring naar een hoger niveau te tillen. Ze zijn alleen niet allemaal even goedkoop, maar ze zorgen er wel voor dat je van je iPhone 15  een semi-professioneel camera monster kunt maken. Hieronder hebben we een aantal van deze accessoires op een rijtje gezet.

Mini-led cameralamp

Een belangrijke tips bij smartphone fotografie is: Gebruik de flitser van je telefoon niet! De flitser van je smartphone is namelijk erg fel waardoor de foto’s vaak erg flets worden. Kies er daarom voor om altijd bij goed daglicht de meeste foto’s te maken. Daarnaast zijn er ook nog twee momenten op een dag waarbij het licht het allermooiste is. Dat is wanneer de zon net opkomt en wanneer de zon net ondergaat. Je krijgt dan schitterend rood/ oranje licht, door deze gloed lijkt de omgeving nog 2x zo mooi.

Kies het juiste telefoonhoesje

Met het juiste iPhone 15 Pro Max hoesje zorg je er ten eerste voor dat het toestel goed beschermd is. Dat mag ook wel aangezien de prijzen van de nieuwe iPhones wederom omhoog gaan… Daarnaast zijn de losse onderdelen ook een stuk duurder geworden waardoor de kosten van een iPhone reparatie ook de pan uit reizen.

Ben je van plan om ook foto’s te maken middels de ingebouwde timer? Dan doe je er goed aan om voor een telefoonhoesje te kiezen met een ingebouwde standaard. Doorgaans kun je dit soort hoesjes vinden onder de naam “book cases”. Nog een ander voordeel naast de standaard is de pasjeshouder. In veel book cases kun je namelijk ook 3 a 4 pasjes opbergen zodat je niet nog eens een extra portemonnee hoeft mee te nemen tijdens het wandelen, wel zo handig.

Zoek een opzetlens uit

De meeste mobiele telefoons hebben een vaste beeldhoek. Met een opzetlens kun je de beeldhoek gemakkelijk aanpassen waardoor je meer verschillende soorten foto's kunt schieten. Er zijn opzetlenzen voor verschillende soorten effecten, hierbij kun je denken aan macrofotografie, fisheye, groothoeklens en telelenzen. Een van de bekendste smartphone lenzen fabrikanten is Black Eye Lens. Deze lenzen zijn bij diverse Nederlandse webshops te krijgen.

Laatste tip

Nog een laatste extra tip: naast normale iPhone screenprotectors zijn er tegenwoordig ook camera protectors op de markt. Deze protectors bieden dezelfde bescherming als een normale protector alleen dan voor de cameralenzen. Je brengt ze gemakkelijk aan en ze zijn al te koop vanaf €8,95.

Helaas moeten we nog eventjes wachten op Apple’s iPhone 15 serie, op 12 of 13 september worden de nieuwe toestellen aangekondigd. Vervolgens duurt het vaak een week voordat de telefoons verkrijgbaar zijn. Eén ding is zeker, wij kunnen niet wachten om het toestel en haar camera’s uit te proberen. 

 

Deel dit artikel