© foto Shutterstock

Een wandelvakantie kan een geweldige manier zijn om quality time te hebben met je kinderen, terwijl je tegelijkertijd fit blijft en de prachtige natuur om je heen verkent. Maar zoals bij elke vakantie met kinderen is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Hier zijn enkele tips om een wandelvakantie met kinderen voor te bereiden.

Kies de juiste bestemming

Het kiezen van de juiste bestemming is essentieel voor een succesvolle wandelvakantie met kinderen. Overweeg de leeftijd en het niveau van je kinderen bij het kiezen van de bestemming en de wandelroutes. Als je jongere kinderen hebt, is het misschien beter om te beginnen met kortere wandelingen, terwijl oudere kinderen misschien klaar zijn voor meer uitdagende routes. Zoek naar routes die geschikt zijn voor het hele gezin, met voldoende bezienswaardigheden en plekken om te stoppen en te rusten.

Plan de route

Wanneer je eenmaal een bestemming hebt gekozen, is het belangrijk om de wandelroute te plannen voordat je vertrekt. Neem de tijd om de route op een kaart te bekijken en overweeg de lengte, hoogteverschillen en moeilijkheidsgraad. Maak een plan voor de stops onderweg, zoals plekken om te rusten en te eten, en plan je wandelroute dienovereenkomstig.

Train je kinderen

Als je van plan bent om langere wandelingen te maken, is het belangrijk om je kinderen voor te bereiden op de fysieke uitdagingen. Begin enkele weken voor de vakantie met het opbouwen van uithoudingsvermogen door regelmatig samen te wandelen of te oefenen. Dit is meteen een goede manier om ze te leren over de natuur en ze voor te bereiden op wat ze tijdens de vakantie kunnen verwachten. Heb je echt nog een klein kindje, dan kun je overwegen om hem/haar tijdens de vakantie te dragen in een draagdoek of draagzak. Die kleine voetjes in schattige babyschoentjes kunnen nou eenmaal nog niet zo ver stappen.

Pak de juiste uitrusting in

Zorg ervoor dat je de juiste uitrusting meeneemt voor je wandelvakantie met kinderen. Dit omvat wandelschoenen, kleding die geschikt is voor het weer en de omstandigheden, snacks en voldoende water. Vergeet ook niet om een EHBO-kit mee te nemen en zorg ervoor dat je weet hoe je deze moet gebruiken in geval van nood.

Maak de wandelingen leuk

Het is belangrijk om de wandelingen leuk te maken voor de kinderen. Geef ze bijvoorbeeld een camera en laat ze foto's maken van de natuur om hen heen (ook die leuke knuffel wil natuurlijk op de foto). Maak het interessant door de kinderen te leren over de flora en fauna van de omgeving. Speel spelletjes en maak er een speurtocht van, zodat de kinderen geïnteresseerd blijven en gemotiveerd zijn om verder te gaan.

Bereid je voor op onvoorziene omstandigheden

Ondanks alle voorbereidingen kan er altijd iets onverwachts gebeuren tijdens een wandelvakantie met kinderen. Zorg ervoor dat je een back-up plan hebt voor het geval er iets gebeurt tijdens de wandeling, zoals slecht weer of een blessure. Houd de weersvoorspellingen in de gaten en wees voorbereid op eventuele veranderingen in het weer. Zorg ervoor dat je weet waar de dichtstbijzijnde medische hulp is en hoe je daar moet komen in geval van een noodgeval.

Neem voldoende rust en pauzes

Het is belangrijk om voldoende rust en pauzes te nemen tijdens de wandeltochten, vooral als je met kinderen reist. Plan pauzes in om te rusten, te eten en te drinken. Gebruik deze tijd om te genieten van de omgeving en te ontspannen voordat je verder gaat met de wandeling. Vergeet niet om je kinderen te stimuleren om hun omgeving te verkennen en te genieten van de natuur.

Zorg voor accommodatie

Zorg ervoor dat je van tevoren accommodatie boekt die geschikt is voor gezinnen. Zoek naar accommodatie die dicht bij de wandelroutes ligt en die kindvriendelijk is. Kies een accommodatie die beschikt over faciliteiten zoals een speeltuin of een zwembad, zodat de kinderen zich kunnen vermaken wanneer ze niet aan het wandelen zijn. Overweeg ook om te kamperen als je kinderen het leuk vinden om in de natuur te zijn.