Wandelen, een gezonde hobby voor velen. Lekker door de weilanden of in het bos lopen, genieten van de natuur en je hoofd leeg maken. Maar helaas worden er jaarlijks ook veel voetgangers aangereden...
Oorzaken zijn dat auto’s, scooters en fietsers wandelaars over het hoofd zien of bij een zebrapad geen voorrang verlenen. Maar wat nu te doen als je als voetganger aangereden wordt? En wat kan een letselschadeadvocaat voor u betekenen, bijvoorbeeld een letselschadeadvocaat in Utrecht?
Wat te doen als je aangereden wordt?
Je kunt als wandelaar zelf nog zo voorzichtig zijn, anderen zijn dit soms niet. Het gevolg is een aanrijding met letsel. Want omdat je als wandelaar een kwetsbare verkeersdeelnemer bent, is het risico op letsel als gevolg van een aanrijding groot.
Ben je gewond geraakt als gevolg van een verkeersongeluk of heb je hier klachten aan overgehouden, dan is van belang om te weten wie schuldig bij een aanrijding is. Immers, in beginsel is het zo dat er alleen recht op een schadevergoeding is als een ander schuldig is aan het ontstaan van de aanrijding. Ben je echter als voetganger aangereden, dan geldt er wel een belangrijke uitzondering, waarover later meer.
Wil je als wandelaar bewijzen dat de tegenpartij schuldig is aan de aanrijding en dat je letsel het gevolg is van het ongeluk, dan is het volgende van belang:
- Vul altijd een schade- aanrijdingsformulier in, niet alleen bij een auto-ongeluk, maar ook als je als fietser of als voetganger aangereden bent;
- Laat de persoon die je aangereden heeft het schadeformulier ondertekenen en doe dit zelf ook;
- Zijn er getuigen van het ongeluk dat je overkwam? Vraag dan om de contactgegevens of direct om een getuigenverklaring. Dit is van belang als er discussie over de toedracht van de aanrijding ontstaat;
- Maak zoveel mogelijk foto’s van de ongevalslocatie;
- Ga altijd langs een arts en zorg ervoor dat alle verwondingen en klachten in je medisch dossier worden opgeschreven;
- Schakel een letselschadeadvocaat in. Bijvoorbeeld een letselschadeadvocaat in Den Haag als je daar woont;
- Bewaar bonnen en facturen van gemaakte kosten.
Als voetganger altijd recht op schadevergoeding
Zoals hiervoor al aangegeven is de hoofdregel dat er alleen recht op schadevergoeding bestaat als een ander schuldig bij een aanrijding is. Maar voor voetgangers en fietsers geldt een andere regeling en deze vinden wij in artikel 185 van de Wegenverkeerswet.
Als wandelaar ben je nu eenmaal kwetsbaar in het verkeer; je bent namelijk vrij kansloos als je aangereden door een auto wordt. De kans op letsel en zelfs blijvend letsel is dan ook groot. Daarom biedt de wetgever je als wandelaar een bijzondere bescherming als je schade hebt door een aanrijding als wandelaar. Deze regels zien er als volgt uit:
- Je wordt aangereden door de fout van een ander, je volledige schade wordt vergoed;
- Het ongeval is (deels) te wijten aan je eigen fout, bijvoorbeeld omdat je oversteekt waar dit niet mag. Word je dan als wandelaar aangereden, dan wordt alsnog ten minste 50% van de letselschade vergoed;
- Is je kind tot 14 jaar aangereden door een auto of ander motorvoertuig? De schade wordt dan altijd voor 100% vergoed.