Hiken is niet zomaar wandelen in je plaatselijke park, maar vereist kracht en uithoudingsvermogen. Elke bergwandeltocht is een test van conditie - van het wandelen over de Inca Trail tot wandelen naar Everest Base Camp, dus het is belangrijk dat je van tevoren de juiste training volgt!

Hier zijn daarom een paar toptips om je voor te bereiden op bergwandelingen…

Warm op

Voordat je met enige vorm van lichaamsbeweging begint, is het belangrijk om eerst op te warmen. Dit kan een stevige wandeling van 10/15 minuten zijn of een vergelijkbare tijd op de crosstrainer die je gekocht hebt op de site van Fitness Delivery. Hierdoor kunnen je spieren geleidelijk opwarmen en kan je cardiovasculaire systeem zich voorbereiden op je trainingssessie. Bekijk op het internet ook de tips van experts over hoe je een warming-up kunt doen voordat je gaat sporten! Op deze manier zul je optimaal opgewarmd zijn voor de hiketraining. 

Begin op tijd

Zorg ervoor dat je minimaal 12 weken voor je wandeluitdaging een trainingsschema maakt. Dit zal je helpen om op koers te blijven en je voortgang in de gaten te houden in de aanloop naar je grote avontuur! Het is nooit te vroeg om te beginnen met trainen voor een wandeluitdaging - sterker nog, hoe eerder hoe beter. Hiervoor kun je de deur uitgaan met je wandelschoenen, maar oefenen op een loopband in huis kan ook nuttig zijn. 

Ga wandelen

Wat is een betere manier om je voor te bereiden op je wandelavontuur dan eropuit te gaan en te wandelen! Trek die wandelschoenen aan en maak een paar dagwandelingen voordat je de uitdaging aangaat. Begin met korte gemakkelijke wandelingen en begin dan met het vergroten van de afstand, intensiteit en hellingshoek. Als je je aan het voorbereiden bent op een meerdaagse trektocht, zorg er dan voor dat je een aantal back-to-back trekkings maakt om je lichaam voor te bereiden op meerdere dagen te voet.

Cardiovasculaire activiteiten

Zorg ervoor dat je wat cardio in je trainingsplan opneemt om je uithoudingsvermogen op te bouwen! Of het nu gaat om hardlopen, zwemmen of wandelen - dit helpt je om je voor te bereiden op lange dagen in je wandelschoenen. Als je je hartslag verhoogt door een paar keer per week regelmatig cardiovasculaire activiteiten te doen, verbeter je je algehele conditie en wordt je bergwandelervaring een stuk aangenamer!

Kracht- en weerstandstraining

Bouw je kracht op door een paar keer per week regelmatig weerstandstraining te doen. Concentreer je op het vergroten van de kracht in je benen, bilspieren en kernspieren. Oefeningen als calf raises, squats en lunges zijn een fantastische manier om je spieren voor te bereiden op een bergwandeling.

Afkoelen en strekken

De cooling-down is net zo belangrijk als de warming-up; 10 tot 15 minuten rustig wandelen en wat lichte rekoefeningen zullen het lichaam in staat stellen terug te keren naar zijn stabiele toestand en zullen spierpijn helpen voorkomen. Op het internet vind je veel stretches die je na een wandeling kunt doen.

Deel dit artikel