© foto Shutterstock

Wanneer je regelmatig een eind gaat wandelen, zijn goede wandelschoenen essentieel. Of je nu gaat wandelen of klimmen, goed schoeisel is in alle gevallen voor zowel een beginner als een gevorderde onmisbaar. Schoenen moeten vooral fijn zitten, maar ook de juiste ondersteuning bieden.

Het grote voordeel aan wandelschoenen, is dat ze ten opzichte van normale schoenen een stuk langer meegaan. Een goed paar wandelschoenen, kun je tot wel 3 jaar plezier van hebben. Ben je een beginner, dan kan het uitzoeken van de juiste schoenen een hele uitdaging zijn. Om je een eind op weg te helpen, hebben we hier de belangrijkste zaken bij het uitzoeken voor je op een rijtje gezet.

Gebruik

Afhankelijk van het gebruik van je wandelschoenen, kun je gaan bepalen waar je voor kiest. Essentieel is dus de ondergrond, maar ook de voorwaarden waaraan je schoenen moeten voldoen. Je kunt je namelijk voorstellen, dat schoenen voor een vlakke ondergrond zoals een gietvloer of asfalt andere specificaties heeft, dan schoenen voor het hiken. Wandelschoenen kunnen in principe worden ingedeeld in verschillende types. Deze types staan voor de geschiktheid van de schoen. Wanneer je gaat hiken, dan zal je doorgaans andere schoenen nodig hebben, dan wanneer je een berg gaat beklimmen. Bepaal dus eerst waarvoor je ze wilt gaan gebruiken, zodat je daarna je zoektocht wat verder kunt specificeren.

Pasvorm

Nu je weet waarvoor je de schoenen gaat gebruiken, is de pasvorm natuurlijk essentieel. Je draagt je schoenen immers vaak gedurende een lange periode achter elkaar. Het is dan wel fijn dat ze comfortabel zitten en voldoende stabiliteit bieden. Je schoen moet immers niet te strak zitten, maar te veel ruimte is ook niet fijn. Vooral wanneer je lange stukken gaat wandelen, wat vaak wel de bedoeling is, zul je al snel merken dat dit niet fijn loopt. Het beste is om naar een speciaalzaak te gaan, hier kunnen ze je voeten opmeten en weten ze exact welke pasvorm het meeste voor jouw voet geschikt is. Je vindt hier vaak verschillende soorten ondergrond, zoals gietvloeren, kiezels en asfalt. Zo kun je de nodige meters maken en kun je zelf aangeven wat je wel of niet fijn vindt zitten.

Budget

De prijs van een paar goede wandelschoenen kan wel oplopen tot tweehonderd euro. Dit lijkt in eerste instantie ontzettend duur, maar we kunnen je verzekeren, dat het belang van het juiste schoeisel voor een goede wandeling essentieel is. Toch zul je merken, dat er de nodige prijsverschillen zijn wanneer je op zoek gaat naar een paar wandelschoenen. Uiteraard is het afhankelijk van het feit of je een wandeling op gietvloeren of asfalt maakt of een berg gaat beklimmen. Daarnaast is ook het materiaal een belangrijke graadmeter in de uiteindelijk prijs. Kies je voor een waterdichte schoen, dan zal dit doorgaans al snel weer enkele euro’s duurder zijn, dan wanneer dit niet het geval is. Het is dus verstandig voor jezelf een lijstje te maken met zaken waar je schoenen aan moeten voldoen zodat je op basis hiervan een goed en eerlijk vergelijk kunt maken.