Het is behoorlijk spannend: voor het eerst reizen met het vliegtuig! Het gaat toch allemaal weer anders dan met bijvoorbeeld de trein. Dit betekent ook dat er andere zaken zijn om rekening mee te houden. Heb je nog nooit gevlogen en ben je benieuwd hoe dat zit? Dit zijn onze tips.

Spullen in een koffer

Hoe kun je je spullen het best meenemen in een vliegtuig? Een koffer is het handigst om aan te denken. En ga voor een sterke koffer, want er wordt nogal eens mee gegooid! Een Samsonite koffer kan wel wat hebben. Er zit trouwens een verschil in een koffer als ruimbagage en een koffer als handbagage. Laat je je koffer inchecken? Dan mag ‘ie best groot zijn. Een handbagagekoffer moet klein van stuk zijn: veel vliegtuigmaatschappijen hanteren een maximale afmeting. Zoek dit altijd op. Verder is het dus handig om zowel een kleine als een grote koffer in huis te hebben, bijvoorbeeld van Bric's. Zo kun je voor iedere toekomstige reis de juiste koffer erbij pakken.

Handbagage? Denk om de vloeistoffen

Als je alleen met handbagage vliegt, moet je rekening houden met de vloeistoffen die je meeneemt. Denk aan je toiletspullen. Per verpakking mag vloeistof maximaal uit 100 ml bestaan. Grotere flessen, zoals reguliere zonnebrand of shampoo, kun je dus beter thuislaten. Neem liever een reisverpakking mee, met daarin een kleinere hoeveelheid. Het is zonde als je van alles moet weggooien bij de douane! Verder moet je dit in een transparant en afsluitbaar plastic zakje stoppen.

Snel door de controle

Je moet dus door de douane als je met het vliegtuig reist. Het is slim om direct naar de controle te gaan, zodra je op het vliegveld arriveert. Zo heb je dit gedeelte maar gehad, en kun je vervolgens sneller doorlopen naar de gate als het vliegtuig bijna gaat vertrekken. Met name op grote vliegvelden kan dit geheel best even duren! Er staat vaak een lange rij bij de douane. Hoe sneller je erdoor bent, hoe beter. Zoek altijd even de vertrekhal op die jij nodig hebt, evenals de specifieke incheckbalie: hier moet jij door de controle. Dit staat meestal op het ticket of op de informatieborden vermeld.

Boardingpass en paspoort bij de hand

Je moet verschillende keren je boardingpass en paspoort (of identiteitskaart) laten zien op het vliegveld. Houd dit dus altijd bij de hand! Zo hoef je niet eerst helemaal te zoeken, waardoor je de andere wachtenden ophoudt. Een tip: bij veel vliegreizen kun je tegenwoordig vooraf al online inchecken. Zo krijg je direct je boardingpass en bespaar je tijd op het vliegveld.

Wachten, wachten, wachten

Wat ook wel fijn is om vooraf te weten: reizen met het vliegtuig betekent ook veel wachten. Je moet immers een paar uur van tevoren aanwezig zijn – en vervolgens duurt het nog wel even voordat het vliegtuig opstijgt. Neem daarom een boek mee of iets anders om te doen. Zo gaat de tijd wat sneller voorbij!