Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) vormen een geweldig wandelroutenetwerk in Nederland. Bij elkaar duizenden kilometers goed bewegwijzerde wandelpaden, die de prachtigste stukjes Nederland aandoen: polders, landgoederen, bos, heide en duinen. Maar ook pittoreske dorpen en historische stadjes zijn in de LAW's opgenomen. Zo wandel je altijd een afwisselende route en zoveel mogelijk over onverharde paden en wegen. In totaal zijn er 20 LAW’s. Het bekendste Lange-Afstand-Wandelpad is natuurlijk het Pieterpad, maar de andere LAW's zijn ook de moeite waard.

'Het leven is goed in het Brabantse land', volgens een populair lied. Maar ook in Zeeland en Limburg is het leven aangenaam! Daarom is het fijn dat het Grenslandpad precies door deze provincies gaat. Gezelligheid, gastvrijheid en genieten zijn termen die hier van toepassing zijn.

Foto: Wandelnet

Grenslandpad, traject Sluis - Eede, 16 km (LAW 11 (01). Het Grenslandpad start in Sluis. Hier kunt de vestingwallen met bolwerken bezichtigen. Vanaf Sluis wandelt u over het jaagpad van de Damse Vaart. Dit pad is door Napoleon gegraven om Sluis met de Westerschelde te verbinden.

Foto: Wandelnet

Grenslandpad, traject Eede - N456, 15 km (LAW 11 (02). De historie van het gebied rondom Eede is bepaald door zeewater, dat langs geulen diep het land is ingedrongen. Dit is tegenwoordig een paradijs voor watervogels.

Foto: Wandelnet

Grenslandpad, traject N456 - Westerscheldetunnel (Zeeuws Vlaanderen), 26 km (LAW 11 (03). U wandelt langs de Vaart, waar het landschap gekenmerkt wordt door oude en jonge polders met zowel rechte als kromme dijken.

Foto: Wandelnet

Grenslandpad, traject Westerscheldetunnel (Zuid-Beveland) - 's-Gravenpolder, 21 km (LAW 11(04). Tijdens het vierde traject wandelt u naar Zuid-Beveland. U passeert tijdens deze tocht ’s-Heerenhoek en Heinskenszand.

Foto: Wandelnet

Grenslandpad, traject ’s-Gravenpolder - Waarde, 19 km (LAW 11 (05). Op de hoge dijk van de Westerschelde heeft u een prachtig uitzicht over het water en de kust van Zuid-Beveland. U kunt eveneens Zeeuws Vlaanderen aan de overzijde zien.

Foto: Wandelnet

Grenslandpad, traject Waarde - N289 (P-21992), 23 km (LAW 11 (06). Op het smalste punt van Zuid-Beveland wandelt u van de Westerschelde naar de Oosterschelde. U loopt door een gebied met veel boomgaarden. Veel fruitboompjes, met hoge en dichte windschermen om de boomgaarden.

Foto: Wandelnet

Grenslandpad, traject N289 (P-21992) - Wouwse Plantage, 14 km (LAW 11 (07). De Brabantse Wal geeft de overgang aan van de lager gelegen zeekleipolders naar de hoger gelegen zandgronden. U kunt hier genieten van een mooi uitzicht op het Markiezaatsmeer.

Foto: Wandelnet

Grenslandpad, traject Wouwse Plantage - Achtmaal, 19 km (LAW 11 (08). De grensstaat tussen Nederland en België is met recht een grens te noemen: aan de Nederlandse kant keurig aangeharkte landbouwgronden en aan de Belgische zijde het rommelig ogende landgoed Paardenhoek.

Foto: Wandelnet

Grenslandpad, traject Achtmaal - Rijsbergen, 20 km (LAW 11 (09). Het Grenslandpad loopt verder vanaf de Turfvaart. U wandelt in de rustige grensregio gekenmerkt door mooie bomenlanen, parkbossen en landhuizen in landgoed Wallsteyn.

Foto: Wandelnet

Grenslandpad, traject Rijsbergen- N639, 19 km (LAW 11 (10). Ondanks de belangrijke verbindingsschakel tussen Nederland en België (het verkeer over de A16 en de treinen van de HSL) is er in de provincie nog veel rust en lopen er veel onverharde paden.