Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW's) vormen een geweldig wandelroutenetwerk in Nederland. Bij elkaar duizenden kilometers goed bewegwijzerde wandelpaden, die de prachtigste stukjes Nederland aandoen: polders, landgoederen, bos, heide en duinen. Maar ook pittoreske dorpen en historische stadjes zijn in de LAW's opgenomen. Zo wandel je altijd een afwisselende route en zoveel mogelijk over onverharde paden en wegen. In totaal zijn er 20 LAW’s. Het bekendste Lange-Afstand-Wandelpad is natuurlijk het Pieterpad, maar de andere LAW's zijn ook de moeite waard. Zo loopt het Trekvogelpad van Bergen aan Zee naar het 414 km verderop gelegen Enschede aan de Duitse grens.

Het Trekvogelpad wordt ook wel 'het langste natuurpad van Nederland' genoemd. Van Bergen aan Zee loopt de 414 km lange route door het midden van Nederland naar Enschede aan de Duitse grens.

Foto: Wandelnet

Trekvogelpad, traject Bergen aan Zee – Alkmaar, 22 km (LAW 2 (01). Tijdens het eerste traject van het Trekvogelpad kunt u genieten van een verscheidenheid aan Hollandse landschappen.

Foto: Wandelnet

Trekvogelpad, traject Alkmaar- Noordeinde, 20 km (LAW 2 (02). Bij de tweede etappe van het Trekvogelpad vertrekt u vanaf Alkmaar met een pontje richting het veenweidegebied Eilandspolder.

Foto: Wandelnet

Trekvogelpad, traject Noordeinde- Haaldersbroek, 20 km (LAW 2 (03). De derde etappe start in het stille hart van Noord-Holland. Hier wandelt u door droogmakerij De Beemster, dat tot het UNESCO-Werelderfgoed behoort.

Foto: Wandelnet

Trekvogelpad, traject Haaldersbroek - Landsmeer, 16 km (LAW 2 (04). De vierde etappe loopt door Polder Oostzaan en het Twiske. Het natuur- en recreatiegebied het Twiske ligt ten Noorden van Amsterdam en heeft de status van beschermd natuurgebied.

Foto: Wandelnet

Trekvogelpad, traject Landsmeer - Ransdorp, 24 km (LAW 2 (05). De vijfde etappe begint met het nemen van de pont richting het vogelparadijs Waterland. De paden in dit gebied zijn deels onverhard en leiden u langs mooie Waterlandse dorpen met houten huizen.

Foto: Wandelnet

Trekvogelpad, traject Ransdorp- Amsterdam, Gaasperpark, 18 km (LAW 2 (06). Het zesde traject start bij Ransdorp. Vanaf daar wandelt u langs de houten huizen van Durgerdam naar het buiten-IJ en de wateren en vaarwegen ten westen van Amsterdam.

Foto: Wandelnet

Trekvogelpad, traject Amsterdam, Gaasperpark - Naarden, 20 km (LAW 2 (07). De zevende etappe begint bij het Gaasperpark in Amsterdam. In 1982 vond in de Gaasperplas de Floriade plaats.

Foto: Wandelnet

Trekvogelpad, traject Naarden - Hilversum A27, 14 km (LAW 2 (08). De achtste etappe start bij Naarden-Bussum. Vanuit hier verlaat u het Hollands veengebied en wandelt u naar een landschap aan de rand van het Naardermeer en richting natuurbrug de Zanderij.

Foto: Wandelnet

Trekvogelpad, traject Hilversum A27- Pijnenburg, 17 km (LAW 2 (09). Etappe negen start in de bossen van Boswachterij De Vuursche. U kunt hier genieten van de zang van vele vogels. Het gebied is een verzameling van voormalige landgoederen, elk met eigen kenmerken.

Foto: Wandelnet

Trekvogelpad, traject Pijnenburg - Austerlitz, 17 km (LAW 2 (10). Deze etappe start bij de Lange en Korte Duinen bij Soest. Een enorme zandbak omgeven door dennen. U loopt langs de voormalige vliegbasis Soesterberg richting het eindpunt Austerlitz.