Vier dagen wandelen in de prachtige natuur van de Utrechtse Heuvelrug. Over zandverstuivingen, door gevarieerde loof- en naaldbossen, over heidevelden en alles wat daartussen zit. Vier nieuwe routes op álle afstanden van deze Natuurwandel4daagse brengen je naar de allermooiste plekjes die de Heuvelrug je te bieden heeft…

De Heuvelrug Natuurwandel4daagse speelt zich af in de natuur in hartje Nederland. Het is een vierdaagse die bestaat uit vier wandelroutes die voor 90-95% over onverharde paden gaan. En vooral niet alleen via de ‘paaltjesroutes’… Integendeel, de routes hebben stuk voor stuk veel avontuurlijke elementen: fraaie ‘eenpersoonspaadjes’, verrassende hoogteverschillen en een heerlijke diversiteit in landschapsstijlen.

Waar wandel je zoal naar toe?

Alvast een tipje van de sluier: tijdens de Heuvelrug Natuurwandel4daagse doe je Den Treek aan, maar ook de Kaapse Bossen, de natuurgebieden rond Austerlitz en Doorn en wandel je richting Driebergen en Zeist door Bornia en Heidestein. En de langere afstanden doen ook nog het Leersumsche Veld aan.

 

lv schapen 25km

 

Wandelen wanneer én met wie jij zelf wilt

De Heuvelrug Natuurwandel4daagse wandel je alleen of met een kleine groep – partner, volwassen kinderen, vrienden en/of vriendinnen op het moment van jouw keuze. En... je wandelt wanneer jij dat zelf wilt. Je kan namelijk zelf bepalen wanneer je deze vierdaagse wilt volbrengen. En je doet dit geheel op jouw eigen wijze. Je hoeft deze Heuvelrug Natuurwandel4daagse niet in vier aaneengesloten dagen te doen; je mag de vier dagen uitsmeren over het hele jaar 2024. Bepaal je eigen tempo, ritme en tijd voor vier heerlijke wandeldagen. Alleen of met de mensen waarmee jij dat graag wilt doen.

Start en finish

Alle routes starten in hartje Maarn, dat voortreffelijk te bereiken is met zowel eigen vervoer als met het openbaar vervoer; het NS-station ligt op 100m van het begin- en eindpunt van elke wandeling.

Ingrediënten van de Heuvelrug Natuurwandel4daagse

 • Individueel of met een zelf samengesteld groepje
 • Altijd wandelen op het moment dat jij dat wilt 
 • Je mag er het hele jaar 2024 over doen
 • 90-95% over onverhard terrein
 • Prachtige wandelroutes in de heerlijke natuur van de Utrechtse Heuvelrug
 • Handzaam wandelboekje met heldere routebeschrijvingen en topografische kaartjes
 • Start- cq eindpunt is uitstekend bereikbaar met openbaar- en eigen vervoer

Deelnemen aan de Heuvelrug Natuurwandel4daagse werkt eenvoudig: je meldt je aan en daarna ontvang je per post eind februari 2024 alles wat je nodig hebt: een handzaam boekje met routebeschrijvingen en topografische wandelkaartjes van je gekozen afstand én de unieke, speciaal vervaardigde medaille.

 

lv ven en heide 25km

 

Vier belangrijke weetjes...

 • Je hebt de keuze uit viermaal 10, 15, 20 en 25km. Welke afstand je ook kiest, je wordt getrakteerd op vier bijzondere, afwisselende en onverwachte routes. Op de aan- en uitlooproute na zijn alle wandelroutes vrijwel volledig onverhard. Hierdoor zijn de wandelingen wellicht wat pittiger dan je gewend bent; zorg er dus voor dat je goed in conditie bent.
 • Alle wandelroutes beginnen en eindigen in het centrum van Maarn, op 100 meter afstand van het NS-station. Wie met eigen auto komt kan eenvoudig en gratis parkeren in de directe omgeving van de startlocatie. De parkeergelegenheid is terug te vinden in het routeboekje.
 • De Heuvelrug Natuurwandel4daagse is ontwikkeld door ervaren, lokale wandelaars, die de omgeving op hun duimpje kennen. Elke route wordt tweemaal per jaar gecontroleerd en - waar nodig - aangepast.
 • De Heuvelrug Natuurwandel4daagse is erg leuk om met je wandelmaatjes te doen. Of met die vriend of vriendin die je al veel te lang niet hebt gezien. Of gewoon 'quality time' met je partner, zoon(s) of dochter(s), vader of moeder. Je wordt tijdens iedere route meegevoerd langs het mooiste dat de Utrechtse Heuvelrug te bieden heeft en je kan ondertussen fijn bijpraten in een geweldige setting: de prachtige Utrechtse  Heuvelrug! 

 

treek omhoog 15 25km

 

De nieuwe routes in 2024

1. Naar Den Treek

Een uiterst gevarieerde rondwandeling met o.a. fraaie bossen, zandverstuivingen, uitgestrekte heidevelden en open velden. Fraaie uitzichten en doorkijkjes tonen je al het moois van dit gebied. Een wandeltocht die je niet snel zal vergeten...

2. Naar Bornia, Heidestein en Boswachterij Austerlitz

Heidevelden, vennetjes, zandverstuivingen, naald- en loofbossen wisselen elkaar steeds af en zijn de heerlijke ingrediënten van deze etappe. Je zal deze wandeldag ook kennismaken met prachtige herontwikkelde natuur en -wandelgebieden. Eveneens een prachtige rondwandeling die je lang zal bijblijven. 

3. Door de Kaapse Bossen

Een rondwandeling door de Kaapse Bossen in de richting van Doorn. Je wordt getrakteerd op fraaie, gevarieerde en imposante bossen en prachtige, statige beukenlanen, afgewisseld met open velden, heideveldjes en zandverstuivingen. De soms pittige hoogteverschillen maken deze etappe extra interessant. En geniet vooral ook van de heerlijke rust in de weldadige natuur...

4. Naar het Leersumse Veld

Een prachtige en rondwandeling door het unieke natuurgebied Leersumse Veld, met voor de kortere afstanden veel bos, afgewisseld met open stukken met heideveldjes en -stroken en weides. Je wandelt over onverwachte paadjes door een prachtig natuurgebied. En de langere afstanden (20 en 25km) doen ook nog het spectaculaire Stormpad, de uitgestrekte heidevelden en prachtige vennen van het Leersumse Veld aan. Rust en ruimte zijn gegarandeerd...

 

lv hooiland 25km

 

Praktische informatie

In de wandelgids staat per route praktische informatie over de parkeermogelijkheden, aanreizen met OV en horecapunten onderweg. De wandelroutes zijn niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Honden kunnen op de 20 en 25 km helaas niet mee. Op de 10 en 15 km kan je trouwe viervoeter - míts aangelijnd - wel mee! Een GPX-file van de routes is niet beschikbaar.

De kosten

De Heuvelrug Natuurwandel4daagse is een initiatief van tevoetonline.nl en was drie jaar geleden vooral bedoeld om wandelaars de mogelijkheid te bieden in coronatijd individueel of in klein gezelschap vier mooie dagwandelingen te kunnen laten ervaren. Na het succes van de eerste drie edities volgt nu alweer de vierde editie, met - uiteraard - vier nieuwe routes voor alle afstanden. Zoals je zal begrijpen zijn aan deelname wel kosten verbonden (voor o.a. productie van het boekje, portokosten, vormgeving en opmaak van het boekje, topografische kaartjes maken), maar daar krijg je ook iets bijzonders voor…De deelnamekosten vind je bij de beschrijving van de diverse afstanden, vlak boven de button die je naar het inschrijffomulier brengt.

LEES HIER ALLES OVER DE 4 X 10 KM

LEES HIER ALLES OVER DE 4 X 15 KM

LEES HIER ALLES OVER DE 4 X 20 KM

LEES HIER ALLES OVER DE 4 X 25 KM

Deel dit artikel