Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Elke wandelaar heeft wel eens last (gehad) van blaren. Hoe voorkom je nu dat blaren je wandelplezier bederven? Tevoetonline geeft je hieronder een aantal tips ter voorkoming van dit nare ongemak.

 • Zorg ervoor dat je schoenen goed passen

  Gespecialiseerde buitensportwinkels hebben kundige medewerkers, die weten waar ze het over hebben als het om pasvorm gaat. Gebruik hun kennis om de juiste schoen aan te schaffen. Het zal je veel wandelplezier opleveren.
 • Loop je wandelschoenen goed in

  Neem goed de tijd voor het inlopen van wandelschoenen. Ga niet direct 25 km wandelen op nieuwe schoenen, maar begin met een wat kortere wandeling van bijvoorbeeld 10 km. Bouw dit uit naar de afstanden die je tijdens je wandeltochten doorgaans aflegt.
 • Draag goede wandelsokken

  Voor wandelaars zijn uitstekende sokken in omloop. Let erop dat ze naadloos zijn en dat ze vervaardigd zijn van materiaal waarin je zo min mogelijk gaat zweten. Ook op dit gebied kunnen medewerkers van gespecialiseerde buitensportzaken uitkomst bieden!
 • Behandel je voeten met kampferspiritus

  Als je een wandelvakantie in de planning hebt staan of bijvoorbeeld deelname aan een vierdaagse wandeltocht, dan is het verstandig je voeten een maand van tevoren dagelijks in te smeren met bijvoorbeeld kampferspiritus. Dit maakt de huid steviger en gaat dus blaren tegen. Er bestaan ook allerlei voetverzorgende zalfjes waarmee je hetzelfde kunt bereiken (maar kampferspiritus is goed en vooral erg goedkoop).
 • Verzorging van je voeten vóór de wandeltocht

  Bij normale weersomstandigheden is het verstandig je voeten vlak voor de wandeltocht in te smeren met vaseline of uierzalf. Het vet houdt namelijk vocht tegen en daardoor worden je voeten minder week. Uitzondering: bij erg warm weer kun je dit beter niet doen. Dan kan het vet er juist de oorzaak van zijn dat je eerder gaat zweten. Ook is het raadzaam om wat talkpoeder in je wandelschoenen uit te strooien. Dit neemt namelijk vocht op, waardoor je zweetvoeten minder kans geeft.
 • Gebruik nooit zeep als je je voeten wast

  Gebruik bij het wassen van je voeten uitsluitend water en vooral geen zeep. Zeep maakt je voeten zachter en daardoor geef je blaren meer kans.
 • Plak gevoelige plekken af

  Het is verstandig gevoelige plekken - vóórdat je gaat wandelen; voorkomen is beter dan genezen – goed af te plakken. Sporttape – verkrijgbaar bij de drogist - is daarbij het handigst en het best. De kleefkracht is groot, het is stevig en het blijft goed op zijn plaats zitten tijdens het wandelen.

Als je de bovenstaande tips consequent in acht neemt verkleint dat de kans op blaren behoorlijk. Je kunt natuurlijk alsnog tegen een blaar oplopen door bijvoorbeeld een steentje in je schoen of een vouwtje in je sok. Negeer daarom nooit signalen dat er een blaar zou kunnen ontstaan. Stop tijdig, verwijder het steenje uit je schoen, trek je sok opnieuw aan en ga dan pas verder. Het is vaak het verschil tussen probleemloos door kunnen wandelen en het vroegtijdig moeten stoppen.

Deel dit artikel