Elk jaar beginnen we met het maken van goede voornemens. Kilo’s kwijt raken, stoppen met roken, meer bewegen, dus beginnen met wandelen of hardlopen. Maar waarom is het zo moeilijk om die goede voornemens daadwerkelijk om te zetten in goede gewoontes?
En die dan ook vol te houden! Hiermee zijn we meteen bij de kern van de uitdaging.
Wij willen té snel té veel veranderen. Weinig koolhydraten, dus wég met die boterham als ontbijt. Minder vlees, dus ’s avonds tofu op het menu. Kilo’s kwijtraken, dus letten op suikers en vetten.
Na een week zien we nog geen spectaculaire resultaten en pakken we in de ochtendspits thuis tóch maar gauw weer even een boterhammetje. Wel met een dun plakje kaas tussen twee sneetjes en wat komkommer erbij. Maar de eerste hiaten in de goede voornemens zijn er al. Na een drukke dag ben je te moe om ’s avonds naar de sportschool te gaan. Morgen dan maar… wéér een beetje verlies. Na een dag of 10 komt het moment dat je denkt: ‘Het lukt me niet!’ Dus geef je het maar op…
Aanpak waarmee je het vol kunt houden
Het allerbelangrijkste… stel één doel tegelijk. Zorg ervoor dat de mensen in je omgeving je steunen met het volhouden van je nieuwe toekomstige gewoonte. Dus wil je meer gaan bewegen, bijvoorbeeld wandelen? Informeer eens in je omgeving of er méér mensen zijn die dit willen en ga gezellig samen. Het hoeft allemaal niet duur of moeilijk. Ga bijvoorbeeld op een vaste avond in de week een stuk wandelen of hardlopen. En ga in het weekend met je partner of met het gezin een leuke wandeling maken. Dat kan zelfs in de regen leuk zijn!
Waarom is dit de juiste aanpak?
Je lichaam en geest hebben tijd nodig om te wennen aan nieuwe ritmes en aan meer bewegen. Dat kan wel drie tot zes maanden duren. Als je met een groepje gaat is dat niet alleen gezellig, het geeft ook motivatie om door te gaan op dagen dat je er minder zin in hebt of tijd voor hebt. Je wilt toch niet dat ze denken dat jij zo snel en gemakkelijk opgeeft!
Is je goede voornemen een goede gewoonte geworden? Dan zul je merken dat ook andere doelen gemakkelijker worden bereikt. Als je meer beweegt zal afvallen makkelijker gaan (als je jezelf tenminste niet iedere keer beloont met een koekje of ijsje als je gesport hebt...).
Weet je trouwens dat je met een actieve leefstijl nét zoveel calorieën kunt verbranden als met een uur zwoegen in de sportschool? Neem de trap in plaats van de lift, parkeer je auto wat verder weg zodat je een stukje moet lopen. Ook stofzuigen, poetsen in huis of in de tuin werken zijn calorie-slurpende bezigheden. En onthoudt: één keer iets niet doen is geen opgeven. Gewoon de volgende dag opnieuw ertegenaan.
Mijn motto: Het is vallen en opstaan; pas als je blijft liggen is het gedaan.
Annet Duits is gecertificeerd en gelicenceerd wandelinstructeur en geeft wandeltrainingen, geleide wandelingen, Nordic Walking cursussen en wandelclinics. Verder maakt ze wandelboekjes en op aanvraag organiseert ze wandeldagen, wandelvakanties, lunchwandelingen en trainingsdagen voor collega's en vrienden.
Meer informatie vind je op de website van Annet.