Er gaat iets magisch schuil in het wandelen door een wit besneeuwd landschap. De wereld is stil, alsof de sneeuw al het geluid absorbeert en je een prive ervaring biedt met de natuur. Maar die serene schoonheid heeft een keerzijde: de kou.

Als je niet goed voorbereid bent, kan je winterse avontuur al snel omslaan in een strijd tegen bevroren vingers en klapperende tanden. 

 uitrusting rab gids

Gelukkig zijn er mensen zoals Henk-Jan Geel, poolgids en expeditieleider, die ons kunnen helpen om van deze winterse tochten te blijven genieten zonder dat we onderkoeld raken. Als poolgids bij Arctic Adventure en RAB-Ambassadeur heeft hij ervaring in de meest barre omstandigheden van het Arctisch gebied. Hij weet precies wat je nodig hebt om warm en comfortabel te blijven tijdens een wandeling of sneeuwschoenwandeling in de winter. Hier zijn zijn acht onmisbare tips, speciaal voor winteravonturiers. 

1. Kleed je in lagen 

Kleding in lagen is de sleutel tot warmtebehoud, vooral tijdens actieve tochten zoals wandelen of sneeuwschoenwandelen. Elke laag heeft zijn eigen functie. Begin met een ademende basislaag die vocht van je huid afvoert. Daaroverheen komt een isolatielaag, zoals een fleece, om je lichaamswarmte vast te houden. De buitenste laag – vaak een water- en winddichte jas – beschermt je tegen de elementen. 

Pro Tip: Vermijd katoen, want dat houdt vocht vast en kan je juist afkoelen. Kies voor synthetische stoffen of wol, die beter isoleren en sneller drogen. 

uitrusting rab ent onder het noorderlicht

2. Houd je handen warm met wanten 

Handen die koud worden kunnen een wandeling flink onaangenaam maken. Kies daarom voor wanten in plaats van handschoenen. In wanten kunnen je vingers elkaar warm houden, terwijl ze in handschoenen meer geïsoleerd van elkaar zijn. 

Pro Tip: Bevestig een touwtje aan je wanten en draag het achter je nek. Zo raak je ze nooit kwijt, zelfs niet als je ze even uittrekt tijdens een korte pauze. 

3. Eet en drink regelmatig 

Je lichaam heeft energie nodig om zichzelf warm te houden, en dat betekent dat je regelmatig moet eten en drinken. Tijdens winterwandelingen verbrand je extra calorieën, dus neem voedzame snacks mee zoals noten, gedroogd fruit of energierepen. Vergeet ook niet voldoende te drinken, want in de kou kan je dorstgevoel verminderen terwijl je nog steeds vocht verliest, vooral bij inspanning. 

Pro Tip: Neem een thermosfles met warme drank mee, zoals thee of bouillon, om zowel gehydrateerd als opgewarmd te blijven. Warm drinken helpt je intern op temperatuur te blijven. 

uitrusting rab indetent groenland

4. Trek natte kleren meteen uit 

Zweten is onvermijdelijk tijdens fysieke inspanning, zelfs in de winter. Zodra je een pauze neemt of aankomt bij je kamp, verwissel dan zo snel mogelijk je vochtige onderlaag. Natte kleding koelt je snel af, en het laatste wat je wilt, is afkoelen terwijl je stilstaat. 

Pro Tip: Neem een extra set droge kleding mee in een waterdichte zak, zodat je altijd iets warms en droogs hebt om aan te trekken zodra je stopt met bewegen. 

uitrusting rab slapen

5. Maak een efficiënt slaapsysteem 

Na een lange dag wandelen of sneeuwschoenwandelen wil je zeker weten dat je comfortabel en warm kunt slapen. Thuis is dat geen probleem. Maar mocht je in een tent slapen, regel dan een goed slaapsysteem. Zo een systeem begint met een dubbele isolatielaag onder je slaapzak: een isolatiematje met daarop een opblaasbaar matje werkt perfect om de kou van de grond te blokkeren. 

Pro Tip: Plaats een extra donsjas ondersteboven bij je voeten in je slaapzak voor extra warmte. Het zorgt ervoor dat je tenen lekker warm blijven zonder extra gewicht mee te hoeven nemen. 

6. Ventileer je tent, ook in de winter 

Het klinkt misschien vreemd om je tent te ventileren wanneer het buiten vriest, maar het is cruciaal. Je adem en lichaamsvocht veroorzaken condens in de tent, en als dat bevriest, kan het je uitrusting en slaapzak nat maken. Door een kleine opening in je tent te laten, voorkom je dat het vocht zich ophoopt. 

Pro Tip: Neem een doekje mee om ’s ochtends de rijp van het tentdoek af te vegen. Zo blijft je tent droger en voorkom je dat smeltende rijp je uitrusting nat maakt. 

7. Doe een bivakmuts op tijdens het slapen 

Veel warmte verlies je via je hoofd. Terwijl je lichaam lekker in de slaapzak zit, blijft je hoofd vaak onbedekt. Een bivakmuts is ideaal omdat deze niet afzakt zoals een gewone muts. Bovendien zorgt het ervoor dat je geen onnodige lichaamswarmte verliest tijdens de nacht. 

Pro Tip: Adem buiten je slaapzak, zodat er geen vocht in je slaapzak komt. Vocht kan de isolatiewaarde van je slaapzak namelijk flink verminderen, waardoor je het kouder krijgt. 

uitrusting rab knotje

8. Be prepared: train voor een goede conditie 

Een goede conditie is essentieel voor winteravonturen. Niet alleen geniet je meer van de tocht als je fit bent, maar je zweet ook minder. Hierdoor blijft je kleding droger, wat weer helpt om je warm te houden. Je hoeft geen topsporter te zijn, maar regelmatig sporten helpt je om de fysieke inspanning van winterse wandelingen beter aan te kunnen. 

Pro Tip: Train samen met een vriend(in). Het is een stuk gezelliger en geeft je die extra motivatie op momenten dat je geen zin hebt. 

Klaar voor je winteravontuur? 

Met deze acht tips van Henk-Jan Geel kun je zelfverzekerd de winterse natuur in trekken, of je nu een dagwandeling maakt of een meerdaagse sneeuwschoenwandeling plant. De juiste voorbereiding maakt het verschil tussen een prachtige, rustige ervaring en een ongemakkelijke tocht vol kou. Dus trek je lagen aan, pak je warme snacks in, en geniet van de magie van een besneeuwd landschap. 

Blijf warm, blijf veilig, en bovenal: geniet van elk moment van je winterwandeling! 

Lees hier meer over wandelen in de winter

Deel dit artikel