© foto Femke Kazemier-Rongen
© foto Femke Kazemier-Rongen

Vallei van de Amblève - Wallonië is rijk aan water. Zo stroomt in de achtertuin van Luik de Amblève, een rivier die ontspringt in de Hoge Ardennen. Een avontuurlijke wandelroute volgt deze rivier en de zijstromen Ninglinspo en Chefna. We gaan wandelend op zoek naar Waals water.

Veel beekjes maken een groot water. Letterlijk en figuurlijk. Want juist de pittige etappes langs de beekjes Ninglinspo en Chefna, die uitmonden in de rivier Amblève, maken deze wandelroute meer dan de moeite waard.

tekst Femke Kazemier-Rongen

Bergrivier

De stevige tocht van 4 uur en 14,3 kilometer start bij parkeerplaats Sedoz, direct aan de Ninglinspo. Deze beek is een van de weinige bergriviertjes in België en heeft een gemiddeld hoogteverschil van 7,5 procent. De bedding van de rivier ligt vol met blokken kwartsiet waardoor er kleine watervallen en waterbekkens ontstaan. Deze bekkens worden ‘baden’ genoemd, zoals het Bad van Diana. Door de droge zomer staat de beek in het loofbomenbos helaas bijna droog.

Koning Leopold I

Een smal paadje langs jonge beuken en varens brengt je hoger het bos in. Daarna volgt de route een brandgang tussen twee naaldbossen. Aan de bosrand pronken rijen vliegenzwammen. Vogelgekwetter doorbreekt de stilte. Dit is het domein van de Vlaamse gaai, de sijs en de grote bonte specht. Naast de route vind je een cilindrische stenen paal. Deze staat er al even, sinds 1833 om precies te zijn. Koning Leopold I plaatste destijds negen palen tussen de steden Aywaille en Theux om een einde te maken aan het voortdurende conflict over de dorpsgrenzen.

Chefna

Na het dorp Ville-au-Bois volgt een glooiend pad de beek Chefna. Deze beek markeert de grens tussen de gemeente Aywaille en Stoumont. Het smalle pad verandert in een breed karrenspoor langs berken en verdwijnt vervolgens in een donker naaldbos. Na een houten bruggetje loopt het traject naast een rotswand, terwijl beneden de Chefna kronkelt. Verderop wisselt het traject speels meerdere keren van kant; dan weer links van de Chefna, dan weer rechts. Ook in deze beek stroomt momenteel niet veel water.

Gouddelver

De hut van de gouddelver, een grote open blokhut net voor het dorp Quarreux, is een ideale plek voor een picknick. In de vroege negentiende eeuw waren in de vallei van de Amblève gouddelvers actief. Hoeveel goud er precies gevonden werd is niet duidelijk. Maar er gaan geruchten dat sommige boeren opeens miljardair waren. Na de spoortunnel in Quarreux is daar de Amblève. Deze brede rivier staat zeker niet droog. Hier, bij Fonds de Quarreux, schiet het water over grote blokken kwartsiet. Een smal wandelpad, hier en daar verhard, volgt de rivier tot aan het dorp Sedoz, het eindpunt van de wandeling.

Gat van 
de Kabouters

De zoektocht naar Waals water gaat verder. Het water van de Amblève sijpelt namelijk ook naar een ondergrondse rivier: de Rubicon in de grotten van Remouchamps. Deze kalksteengrotten worden ook wel het Gat van de Kabouters genoemd of in Oost-Waals dialect Trôd dès -Sottais. Tijdens een rondleiding van zo’n 75 minuten loop je door kilometerslange gangen en vaar je in een bootje over naar zeggen ‘s werelds langste ondergrondse vaarweg.

Wraak

Het grottencomplex werd in 1828 ontdekt, maar pas in 1912 opengesteld voor publiek. Lange tijd waren mensen bang de grotten in te gaan door verhalen over de duivel en kabouters die er zouden wonen. Volgens legendes hielpen kabouters, hier Sottai’s genoemd, de boeren in ruil voor voedsel. Maar wanneer ze slecht behandeld of bedrogen werden, zinden ze op wraak.

belgie ardennen ambleve credit lesgrottesderemouchamps© foto Les Grottes de Remouchamps

Stalagmieten en stalactieten

De wandeling start in een grote ingangszaal die in het steentijdperk door jagers werd bewoond. Daarna volgt een lange galerij en verderop een diepe afgrond naar de Rubicon. Overal zie je witte, glinsterende afzettingen: rechtopstaande stalagmieten en hangende stalactieten, - gevormd door druppels water die kalksteen afzetten. De oudste druipsteen, Het Grote Gordijn, is naar schatting 400.000 tot 700.000 jaar oud.

Fossielen

In de Zaal van de Maagd staat een stalagmiet die lijkt op de heilige Maria met het kindje Jezus op de arm. Op het plafond in de zaal vind je tientallen stromatoporen, fossielen van kleine dieren die zo’n 350 miljoen jaar geleden op bodem van de zee leefden. In de Kathedraal, een 40 meter hoge zaal in de grot, kun je de Preekstoel en de Kerststal ontdekken. Een boottochtje over de Rubicon door smalle en lage gangen brengt je terug naar de eerste galerij. Dit watergeheim onder de grond maakt indruk. Een fascinerende afsluiter van deze Waalse expeditie.

Praktische informatie

De dorpen Aywaille en Sougné-Remouchamps zijn een goede uitvalsbasis om de vallei van de Amblève te ontdekken. 
De grotten van Remouchamps liggen op vijf minuten autorijden afstand van de wandelroute. Op de websites van Wallonië België Toerisme en van het vvv-kantoor van de regio -Ourthe-Vesdre-Amblève vind je allerlei praktische informatie en tips, bijvoorbeeld over de mooiste Waalse dorpen en lokale specialiteiten.

Hoe er te komen

Vanuit Utrecht is 2,5 uur rijden naar de dorpen Aywaille en Sougné-Remouchamps, circa 240 kilometer.

Overnachten

In en bij Aywaille en Sougné-Remouchamps zijn meerdere -hotels, gîtes en vakantiewoningen te vinden. Op de website van Wallonië België Toerisme vind je een overzicht van alle overnachtingsmogelijkheden in de regio. Wij verblijven in Hotel La Villa des Roses in Aywaille met een uitstekende keuken.

Horeca

In Aywaille en Sougné-Remouchamps zijn tientallen cafés en restaurants. Op de website van het vvv-kantoor van de regio Ourthe-Vesdre-Amblève vind je een overzicht van alle -restaurants in de regio.

Andere bezienswaardigheden

Wandelkaarten

Bij het vvv-kantoor van de regio Ourthe-Vesdre-Amblève in Remouchamps kun je diverse wandelbrochure krijgen. De wandeling door de vallei van de Amblève en andere wandelingen kun je ook online vinden op de website van Wallonië België Toerisme

belgie ardennen ambleve kasteelavouerie credit avouerie danthisnes asbl© foto Avouerie d'Anthisnes ASBL

 

Deel dit artikel