Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Een wandelvakantie in België is populair onder wandelliefhebbers. Er ligt een groot wandelnetwerk van ca. 5000 km aan bewegwijzerde wandelroutes en Grote Routepaden (GR).

Wandelen in België kunt u in bosrijke gebieden, de fraaie Ardennen, rivierenlandschappen en de prachtige kuststreek. Met heuvels, valleien, beekjes, heide, plateaus, polders, strand, grotten, burchten en kastelen.

Klimaat

Als u rekening houdt met het weer en u erop kleedt, kunt u in alle seizoenen heerlijk wandelen in België. Door de frisgroene natuur in het voorjaar, de schaduwrijke bossen en purperen heide in de zomer, de bossen met hun herfstkleuren en de besneeuwde Ardennen en Hoge Venen in de winter.

Wandelen in België - wandelvakanties

De provincie Antwerpen heeft de wandelaar veel te bieden. Wandelen in België op het grensgebied met Nederland gaat door vlak landschap met bos, heide, akkers en water. De levendige stad Antwerpen met zijn historische gebouwen, talrijke musea, winkeltjes, restaurantjes en cafés is prachtig voor een stadswandeling.

In de provincie Luik vindt de wandelaar een prachtig, licht glooiend en afwisselend landschap met akkers, beekjes, bos, boomgaarden en hagen. Dat maakt wandelen in België hier tot een feest. De omgeving is verrassend veelzijdig en heeft een vriendelijk karakter.

Wandelen in België in Oost-Vlaanderen gaat door een overwegend vlak landschap of de populaire Vlaamse Ardennen met heuvels, kronkelende rivieren, bossen, akkers en weidse uitzichten in uitgestrekte poldergebieden. Kortom: veelzijdigheid en afwisseling.

West-Vlaanderen is het gebied van het Heuvelland, de Vlaamse kust en de Westhoek. U kunt er prachtig wandelen door hele verschillende landschappen. Het Heuvelland is verrassend met slingerende paadjes en prachtige vergezichten. Aan de kust kunt u bijzondere duinwandelingen maken.

In de provincie Henegouwen liggen vooral in het gebied tussen Beaumont en Chimay heel veel wandelroutes. Wandelen in België is er een avontuurlijke aangelegenheid met een heuvelachtig landschap dat wordt onderbroken door kleine, vriendelijke dorpjes.

Luxemburg biedt een boeiend, pittig glooiend en afwisselend landschap met weiden, akkers, bossen en beekjes. Dat maakt een wandelvakantie België hier tot een avontuur. U vindt er een veelheid aan bewegwijzerde wandelroutes door de mooiste gebieden van deze provincie.

Wandelen in België in de provincie Vlaams-Brabant:  het zacht glooiende Hageland en de vlakkere Groene Gordel bieden een keur aan mooie plekjes. Brussel is natuurlijk prachtig voor een stadswandeling. De regio eromheen is ontzettend groen met beukenbossen, beekvalleien, moeras en oude kalksteengroeves.

Limburg is een populaire regio voor wandelen in België. U vindt er de Lage en Hoge Kempen: een licht glooiend landschap met vennen en heide. De purperen heide wordt begraasd door schapen, koningspaarden en Schotse runderen. In Limburg vindt u ook vriendelijke dorpjes, abdijen en imposante kastelen. Wandelen is hier echt fantastisch.

Wandelen in België in de provincie Namen is wandelen in het 'het land der valleien'. U vindt er een ongerepte natuur met een rijke fauna en flora. De geroemde ‘Valleien van Smaken en Geuren’ staan bekend om hun kleurrijke omgeving en kristalheldere waterwegen.

In de provincie Waals-Brabant is vooral Haspengouw is een populair wandelgebied. De uitgestrekte landbouwgronden met prachtige vierkantshoeven en enorm veel kastelen zijn alom bekend en maken wandelen in België hier tot een feest.

Deel dit artikel