© foto WBT- SPRL Cernix - Pierre Pauquay
© foto WBT- SPRL Cernix - Pierre Pauquay

Dichtbij Nederland, net over de grens ligt Wallonië. In de bosrijke heuvels van de Ardennen kun je er heerlijk op uittrekken en ontkoppelen van de waan van alledag. In de bossen ruisen beekjes en meanderen riviertjes, een mooie leidraad voor een wandeling.

In de gids Wandeltochten in de Ardennen: 26 wandelingen in de Ardennen vind je drie wandelingen in het spoor van water: langs het bruisende water van Spa, de meanderende Ourthe en de mini-canyons in de Viroinval.

Waterplezier in Spa

De Romeinen vestigden zich al in de streek van Spa vanwege het water. Maar in de 16e eeuw nam de populariteit van Spa een vlucht. In 1764 opende de eerste badinrichting zijn deuren en kreeg de stad bekendheid als kuuroord. Aan het ijzer- en koolzuurhoudend water werd een genees­krachtige werking toegedicht.

wandelvakantie waterrijk wallonie 3© foto WBT - David Samyn

Spa werd een centrum voor de Europese beau monde die zich overdag als ‘bobelins’ aan het bruisende water laafde en zich in de avonduren in het casino liet vermaken. In het gebouw waar de toeristische dienst is gehuisvest, hangt een imposant schilderij met illustere bezoekers, zoals tsaar Peter de Grote en Casanova. Hier vinden we ook een bron, vernoemd naar de tsaar. Het water smaakt naar ijzer. Het oppervlak waar het water langsstroomt, laat een oranje-bruine aanslag achter. Als moderne ‘bobelin’ kun je nog steeds het water proeven. Op de beboste hellingen van Spa leidt een wandeling langs drie bronnen: de Géronstère, Pia en Barisart.

Tip

Kom meer te weten over de geschiedenis van het wassen van kleding en linnengoed in het Wasmuseum. Met de komst van de rijke badgasten ontstond er ook een berg was. Hierdoor bloeide er in Spa een economie op het gebied van textiel wassen. Kijk op de website van Wallonië België Toerisme.

De wilde Ourthe

Tussen het stuwmeer van Nisramont en het stadje La Roche-en-Ardenne meandert de Ourthe langs hellingen met eikenbossen en zware Douglas sparren die steil uit de rivier omhoog rijzen. De wandeling start bij de Belvédère van Nadrin en volgt de Ourthe langs een klein steenpad. Onderweg word je getrakteerd op mooie panorama’s over de Ardennen. Als je geluk hebt, zie je omgeknaagde stammetjes langs de oever liggen, beverdammen. Deze route loopt langs Le Hérou, een rotsachtige uitloper van 90 meter hoog, dat een fantastisch uitzicht over de Ourthe en zijn vele meanders in het bos biedt. Het vergt enige inspanning om er te komen maar het spectaculaire vergezicht is het meer dan waard. Ook de hoog­gelegen ringwal van de Keltische versterking ‘Le Cheslé’ biedt een mooi uitzicht op het landschap van de Ourthe. Het laatste gedeelte van de route volgt de Eisleck Trail of GR57 die je bij het vertrekpunt bij de Belvédère terugbrengt. Na de wandeling zijn een lekkere Belgische friet en een Chouffe van de nabij gelegen brouwerij welverdiend.

Tip

Ga onder begeleiding van een gids op wandeltocht met in je rugzak, een lichte opblaasbare raft. Aan de oever van de Ourthe blaas je de raft op en peddel je terug naar het punt waar je vandaan kwam. Je vindt hier meer informatie.

wandelvakantie waterrijk wallonie 2© foto WBT - SPRL Cernix - Pierre Pauquay

De Viroinval, vallei van de stroom

Bij Nismes, in het zuiden van de provincie Namen, komen de rivieren, de Eau blanche en de Eau noire, bij elkaar en vanaf dat moment vormen zij samen de Viroin. Dit riviertje doorsnijdt de hele streek, de Viroinval. ‘Viroin’ komt van het keltist ‘Virua’, wat ‘stroom’ betekent. ‘Val’ verwijst naar de vallei. Het gebied is een goed bewaard geheim voor echte wandelliefhebbers want er zijn zeer veel bewegwijzerde wandelroutes. De Viroinval strekt zich uit over drie geologische regio’s en wordt gekenmerkt door een afwisselende flora en fauna: het veen van de Fagne schisteuse, de kalkgronden van de Calestienne en de uitlopers van de bosrijke Ardennen. Het is een schatkamer van zeldzame planten. Zo bloeit in de zomer de wilde orchidee. Net buiten Nismes ligt een bijzonder natuurverschijnsel, de Fondry des Chiens. Door het miljoenen jaren durende spel van water is in het harde kalkgesteente een enorme kuil uitgesleten die plaatselijk tot 20 meter diep is. In de kuil liggen gigantische glad afgesleten rotsblokken. Meerdere paadjes lopen naar beneden om de kuil vanuit een ander perspectief te bewonderen. Deze natuurlijke kuilen komen in België uitsluitend in de Viroinval voor en worden ‘fondrys’ of ‘dolines’ genoemd. Twee bewegwijzerde routes lopen langs deze fondry, een van 3 kilometer en een van 12 kilometer.

Tip

Maak een tocht met een bootje over de ondergrondse rivier in de grotten van Neptunus. Lees er hier alles over.

Informatie

Op de website van Wallonië België Toerisme vind je de gids Wandeltochten in de Ardennen: 26 wandelingen in de Ardennen waaruit deze drie wandelingen geselecteerd zijn. De routes zijn ook op de website te downloaden. Daarnaast vind je op de website ook allerlei praktische informatie en tips, bijvoorbeeld over diverse overnachtingsmogelijk-heden en bezienswaardigheden in de regio.

Hoe er te komen

Vanuit Utrecht is 2,5 tot 3 uur rijden naar Spa (circa 250 km) en 3 uur naar Houffalize (circa 275 km) en de regio Viroinval (circa 280 km).

Jacht

Het jachtseizoen is van oktober t/m januari. Informeer voor je gaat wandelen bij de lokale toeristische dienst welke wandelroutes vanwege de jacht afgesloten zijn.

Onderweg word je getrakteerd op mooie panorama’s over de Ardennen

wandelvakantie waterrijk wallonie 4© foto WBT - David Samyn

Deel dit artikel