heideveld schapen luneburger heide
Ervaar de magie van de Lüneburger Heide © foto Lüneburger Heide GmbH

De natuur in Nedersaksen is zo divers als de wandelmogelijkheden. Liefhebbers van rust en ruimte kiezen voor de Lüneburger Heide. Deze streek is ongetwijfeld een van de populairste vakantiegebieden van Duitsland.

Het is de afwisseling van knusse heidedorpjes met oude, rietgedekte boerderijen, kerkjes die gebouwd zijn met veldstenen, meanderende riviertjes en de gevarieerde natuur die elk seizoen haar eigen charme ontplooit: in de lente als de pluimen van het wollegras in het veen met de wind meedeinen, in de nazomer als het glooiende landschap wordt betoverd door de paarse gloed van de bloeiende heide, of in de herfst als de bossen een bont kleurenpalet laten zien.

Keuze uit 50 wandelroutes

Heerlijk toch? Elke dag kunnen kiezen voor een andere wandeltocht. Zo´n 50 thematische wandelroutes met lengtes van 3 tot 23 km wachten er in de Lüneburger Heide op om te worden ontdekt. Ook wandelen met de hond is prima mogelijk.

wandelvakantie 3 lueneburger heide gmbhDe Lüneburger Heide is adembenemend © foto Lüneburger Heide GmbH

Het oudste natuurpark van Duitsland

Het enorme Natuurpark Lüneburger Heide heeft een oppervlakte van meer dan 100.000 hectare en is het grootste heidegebied van Europa. Het hart wordt gevormd door het autovrije, beschermde natuurgebied rondom de Wilseder Berg, met zijn 169 m het hoogste punt van de Lüneburger Heide. Bij helder weer kun je zelfs Hamburg zien liggen. In 2021 is het precies een eeuw geleden dat de Lüneburger Heide het predicaat Natuurpark kreeg. Rondom het hart van de Lüneburger Heide liggen leuke heidedorpen, zoals Bispingen en Schneverdingen, die een uitstekende uitvalsbasis vormen voor korte en lange wandelingen.

Bovenaardse schoonheid

Achter de merkwaardige naam Totengrund verbergt zich een van de allermooiste heidegebieden van de Lüneburger Heide. Vanaf de verhogingen rondom het dal heb je een geweldig uitzicht over het landschap. Zeker als de heide bloeit is het uitzicht hier onovertroffen. Eigenlijk is de Totengrund het hele jaar door een wandeling waard: ook in de lente als de natuur ontluikt, of in de herfst of winter als er mistflarden en rijp over het landschap liggen. Niet voor niets is dit dal een van de meest geliefde fotomotieven.

Wandelen boven het moeras

Ten zuiden van Schneverdingen ligt het Pietzmoor, een prachtig veengebied dat bewijst dat de Lüneburger Heide meer is dan alleen maar heide. De beste manier om het moerassige gebied te verkennen is op het 5 km lange vlonderpad. Ontdek de bijzondere planten van het hoogveen, zoals het pluizige wollegras en de vleesetende plant zonnedauw. Libellen, korhoentjes en moeraskikkers hebben het hier ook naar hun zin. Alle informatie over de flora en fauna kun je nalezen op informatieborden onderweg.

wandelvakantie 2 lueneburger heide gmbhWandelen boven het moeras © foto Lüneburger Heide GmbH

Wandelen zonder iemand tegen te komen

Het natuurpark Südheide ligt ten westen van het prachtige vakwerkstadje Celle. Hier ligt een aantal heidegebieden, elk met een heel eigen karakter. Dat wat vroeger een nadeel was – het schrale landschap – is inmiddels een voordeel geworden: in het dunbevolkte gebied liggen nauwelijks wegen. Deze afzondering lokt kraanvogels, visotters, zeearenden en zwarte ooievaars. Het natuurpark is een perfecte omgeving voor lange wandelingen ver weg van de bewoonde wereld. Op sommige paden kun je urenlang onderweg zijn zonder iemand tegen te komen. Het charmante heidedorpje Unterlüß is een goede uitvalsbasis voor wandeltochten. Aan de ene kant kun je het oerbosachtige Lüßwald verkennen, aan de andere kant liggen er uitgestrekte heidevelden.

Heideschapen met horens

De Misselhorner Heide bij Hermannsburg is een van de mooiste stukken van Natuurpark Südheide. Het glooiende heidelandschap wordt alleen hier en daar onderbroken door grillige jeneverbesstruiken. Net als overal op de Lüneburger Heide zijn het ook hier de Heidschnucken die ervoor zorgen dat de heide niet dichtgroeit. De heideschapen met hun typische horens zijn in de zomer elke maandag tot en met donderdag om 17 uur te bewonderen als ze in de stal worden gedreven. Een heerlijk schouwspel.

Dwars over de Lüneburger Heide

Het markante heideschaap is ook het symbool voor de 223 km lange Heidschnuckenweg. Op het traject van Hamburg-Fischbeck tot aan residentiestad Celle worden tientallen grote en kleine heidevelden met elkaar verbonden. Soms wandel je langs een bosrand of langs een beekje, andere keren door bossen en weilanden. Grazende schaapskuddes, idyllische heidedorpjes en de ontmoeting met de heidekoningin ronden de belevenis af. De langeafstandswandelroute is verdeeld in 13 etappes.

Meer informatie over wandelen op de Lüneburger Heide vind je op de website van Vakantieland Nedersaksen.

wandelvakantie celle schuhstrasse cafeDe gezellige winkelstraat in Celle met heerlijke terrasjes © foto Lüneburger Heide GmbH

Deel dit artikel