Ahornweg wandelvakantie
Wandeling op de Ahornweg © foto Natur- und Geopark TERRA.vita - Sabine Böhme

De natuur in Nedersaksen is zo divers als de wandelmogelijkheden. Hou je van glooiende landschappen en ben je op zoek naar een mooie wandelbestemming lekker dichtbij?

Het Osnabrücker Land biedt met het Natuur- en Geopark TERRA.vita, dat deels in het Teutoburger Woud en deels in het Wiehengebirge ligt, een fijn wandelgebied met inkijkjes in de geschiedenis van onze aarde.  

wandelnieuws groep wandelaarsWandeling in het Osnabrücker Land © foto TourismusMarketing Niedersachsen - Dieter Schinner

Volg het Ahornblad

De 100 km lange Ahornweg is dé wandelklassieker in de streek. De populaire wandelroute is al zo´n 50 jaar oud en een perfecte manier om het landschap en de cultuur van het Osnabrücker Land te ontdekken. Eigenlijk bestaat de route uit twee rondwandelingen die elkaar kruisen in het kuuroord Bad Iburg. De grote lus is 60 km lang; de korte 40 km. De bedenkers van de route hebben de nadruk gelegd op genieten en even helemaal tot rust komen. Wandelen door de uitgestrekte bossen, het geweldige uitzicht vanaf de heuveltop of van een uitkijktoren bewonderen. Bijvoorbeeld vanaf de Hermannsturm op de Dörenberg, met zijn 331 m het hoogste punt van de route. Genieten en ontspannen doe je ook in de kuuroorden Bad Rothenfelde, Bad Iburg en Bad Laer. Ontdek de heilzame werking van zout water dat diep uit de aarde komt.

Dinosaurussen en Romeinen

Wat hebben dinosaurussen en Romeinen met elkaar gemeen? Ze vormen de  hoofdthema´s van de wandelroute DiVa. Di staat voor de dinosaurus; Va voor Varus. De spectaculairste bezienswaardigheid in het Natuur- en Geopark TERRA.vita is namelijk een enorme voetafdruk van een dinosaurus op een rotswand bij Bad Essen-Barkhausen. En Varus was een Romeinse veldheer die hier in de bossen werd verslagen door de Germaanse veldheer Arminius in de legendarische Slag in het Teutoburger Woud. In Museum en Park Kalkriese krijg je  een goede indruk  van het leven van de Romeinen en Germanen aan de noordgrens van het Romeinse Rijk zo`n 2.000 jaar geleden.

wandelvakantie bedeutendes naturdenkmal saurierfaehrten in barkhausenDe wand met een voetafdruk van een dinosaurus © foto Natur- und Geopark TERRA.vita - Sabine Böhme

De 105 km lange DiVa-Walk biedt afwisselende bossen, met af en toe heerlijke uitzichten op het vlakke laagland of het omringende heuvelland. De wandelroute begint en eindigt in Bramsche. Onderweg kom je door gezellige plaatsen zoals Bad Essen. Het marktplein hier geldt als het mooiste van het Osnabrücker Land. Het kuuroord lokt met een veelzijdig wellnessaanbod. Bad Essen zet op duurzaamheid en onthaasting heeft het label CittaSlow!

Nieuwe dagtochten

Wandelbelevenis voor iedereen, dat bieden de nieuwe TERRA.tracks in het Natur- und UNESCO Geopark TERRA.vita. Een ruim aanbod van wandelingen van tussen de 3 en 15 km, zowel gemakkelijk als uitdagend, in het laaggebergte van het Teutoburger Woud en Wiehengebirge. De meeste TERRA.tracks zijn rondwandelingen. Elke TERRA.track heeft zijn eigen thema. Soms heeft dat met de geschiedenis te maken, vaak met het landschap. Het is een gebied met veel verschillende soorten bossen. Maar ook heide- en veengebieden tref je hier aan. Natuurlijk zijn ook de dinosaurusvoetstap en de plek waar de Slag in het Teutoburger Woud zou hebben plaatsgevonden in een TERRA.track opgenomen. Een paar aanraders dan maar?

Berghut en zeppelin

Vanuit het Kneipp-kuuroord Bad Iburg met zijn eeuwenoude slot en het gloednieuwe boomkroonpad kun je kiezen uit verschillende wandelingen. Op TERRA.track Malepartus wandel je door een prachtig beukenbos de berg op. Bovenop ligt 'Waldwirtschaft Malepartus‘, die zichzelf de meest noordelijke berghut noemt. En je kunt hier daadwerkelijk genieten van een sfeertje zoals in de Alpen. De blikvanger op de TERRA.track Limberg und Zeppelin is het monument 'Zeppelinstein‘. In juni 1910 landde hier de zeppelin 'Deutschland‘ in de bomen. Door het slechte weer was het luchtschip van zijn koers geraakt. Gelukkig raakte er maar een passagier gewond.

wandelvakantie lick auf die iburgUitzicht op de Iburg © foto Tourismusverband Osnabrücker Land - Dieter Schinner

Sporen uit de steentijd

Ook het gezellige plaatsje Ankum is startpunt van mooie wandelingen. Bijvoorbeeld op de TERRA.track Mooshütte. Deze begint bij een schuilhut die helemaal met mos is begroeid; vandaar de naam. Op deze tocht wandel je door mooie bossen en langs weilanden. TERRA.track Alkenkuhle is genoemd naar een metersdiep gat, waarover een mooie sage van een ruzie tussen de eigenwijze waard Alke en God de ronde doet. Maar er is nog meer bijzonders op deze wandeling. Naast het indrukwekkende hunebed Grumfeld West kom je nog vijf andere megalietbouwwerken tegen die zo´n 5.000 jaar oud zijn.

Meer informatie over wandelen in het Osnabrücker Land vind je op de website van Vakantieland Nedersaksen.

wandelvakantie waldbaden osnabruecker land bad laer c tourismusgesellschaft osnabruecker land mbh 2Fijn even genieten tijdens de wandeling © foto Tourismusverband Osnabrücker Land

Deel dit artikel