Hahnenkleeklippen
Uitzicht Hahnenkleeklippen © foto Harzer Tourismusverband / Marcus Gloger

Wandelen in Nedersaksen is vol afwisseling.  Liefhebbers van de bergen kiezen voor de ruige charme van de Harz. Het is niet overdreven om de Harz een wandelparadijs te noemen. Meer dan 8.000 km wandelpaden doorkruisen het noordelijkste middengebergte van Duitsland.

De blikvanger is de 1.141 m hoge Brocken, die je van verschillende kanten kunt bekijken en beklimmen. Hij ligt midden in het uitgestrekte Nationaal Park Harz.

De Groene Band

De Brocken lag ten tijde van de DDR aan de Duits-Duitse grens en was van 1961 tot de val van de muur in 1989 Sperrgebiet, verboden gebied. De hoogste top was een perfecte locatie voor de afluisterinstallaties van de Sovjet-Unie. De 75 km lange wandelroute Harzer Grenzweg herinnert aan dit recente stukje Duitse geschiedenis. Je wandelt over de voormalige grensstrook die ook wel de Groene Band wordt genoemd. Onderweg zie je telkens weer relicten uit die tijd, zoals hekken, wachttorens, waarschuwingsborden of betonplaten waarover de legerauto´s reden. Omdat deze groenstrook tijdens de Koude Oorlog verboden terrein was, kon de natuur haar gang gaan en is een unieke leefwereld voor flora en fauna ontstaan.

Dwars door de Harz

Een ander populair langeafstandswandelpad is de 95 km lange Harzer-Hexen-Stieg. De wandeling door uitgestrekte bossen en diep uitgesleten kloven, langs klaterende beekjes en pittoreske vakwerkstadjes is gegarandeerd afwisselend. Ook spannend is het uitgestrekte netwerk van kanalen en vijvers dat je op verschillende plekken tegenkomt. Dit watermanagementsysteem uit de middeleeuwen is aangelegd voor de mijnbouw. Het is zo uniek dat het op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.

Inspiratie voor Goethe

Ook Goethe was al gefascineerd door de ruige natuur van de Harz. Vanuit Torfhaus kun je over de Goetheweg in zijn voetsporen treden en naar de top van de Brocken wandelen. De tocht door de ongerepte natuur die de beroemde dichter in december 1777 ondernam, was beslist een stuk zwaarder dan tegenwoordig. De natuurervaring inspireerde Goethe tot zijn beroemdste werk: Faust. Op de 9 km lange wandelroute overbrug je zo´n 350 hoogtemeters.

wandelvakantie am torfhausmoor bei altenau harzer tourismusverband m. glogerWandelaars op de Goetheweg bij Torfhaus © foto Harzer Tourismusverband/Marcus Gloger

Goede uitvalsbasis voor wandelingen

Iedereen die het ruige klimaat rond de Brocken een beetje te veel van het goede vindt, kan kiezen voor een van de leuke plaatsjes in de Harz die een uitstekende uitvalsbasis vormen voor dagtochten, zoals het kuuroord Bad Harzburg en Hahnenklee.

Oog in oog met een lynx

Vanuit Bad Harzburg volg je de bordjes van de 16 km lange Luchsroute (lynxroute) omhoog naar de Waldgaststätte Rabenklippe. Vanaf de gelijknamige rotsformatie heb je een geweldig uitzicht over het dal van de Ecker tot aan de Brocken. In het nabijgelegen lynxenverblijf kun je deze katachtige met de kenmerkende oorpluimen tijdens het voeren bewonderen. De afdaling brengt je in het mooie Eckertal. Langs de rivier die tot 1989 de Duitse binnengrens vormde, wandel je via de rotsformatie Ettersklippen weer richting Bad Harzburg.

wandelvakantie lynx nlpharz siegfriedrichterDe lynx is terug © foto NLP Harz/Siegfried Richter

Rotspartij met gezicht

De 11 km lange en pittige Kästeklippentour brengt je vanuit Bad Harzburg naar een groep granieten rotsen op de Huthberg. Vanaf de Kästeklippen heb je een geweldig uitzicht over het diep in de rotsen uitgeslepen dal van de Oker en de noordelijke uitlopers van de Harz. De meest tot de verbeelding sprekende rotspartij lijkt op een gezicht en dit is dan ook het logo van de wandeling. In de volksmond wordt deze rots ook wel ‘het oudje van de berg’ genoemd.

Voor romantische zielen

Tijd samen, dat is misschien wel het grootste geschenk voor elkaar. Neem de tijd op de 7 km lange Liebesbankweg in Hahnenklee. Onderweg kom je talrijke liefdesbanken en andere kunstobjecten tegen. Vanaf de ‘eerste afspraakje-bank’ word je chronologisch naar het diamanten huwelijk geleid. Romantische plekjes genoeg; bovendien mooie natuur en vijvers die deel zijn van het 1000 jaar oude watermanagementsysteem. De rondwandeling begint en eindigt bij de bezienswaardige houten staafkerk in Hahnenklee.

Meer wandelinspiratie in de Harz op de website van Vakantieland Nedersaksen.

wandelvakantie hkl landschaft dopplung mit bild 4111Onderweg op de Liebesbankweg © foto Hahnenklee Tourismus Marketing GmbH

Deel dit artikel