Slot Colditz © foto Schlosserland Sachsen

Ontdek de schoonheid van Saksen en ervaar een geweldige combi tussen natuur en bezienswaardigheden! Bijvoorbeeld natuurgebieden, middelgebergten, rivieren en bossen. Met daarin beroemde plaatsen als Dresden, Leipzig en vele authentieke stadjes.

Ook is het land rijk aan fraaie kastelen en UNESCO-Werelderfgoed. Deze grote Duitse deelstaat (bijna zo groot als België) herbergt een schatkist aan kunst, architectuur, tradities en historie. Te voet deze afwisselende omgeving ontdekken is een geweldige ervaring.

De één wandelt graag langeafstandsroutes, terwijl de ander de voorkeur geeft aan een rondwandeling. Voor beide categorieën biedt Saksen volop keus. De vraag naar rondwandelingen is sterk stijgend en in Saksen zijn recent een groot aantal nieuwe routes uitgezet met lengtes tussen de 5 en 25 km. De grote meerdaagse wandelroutes staan hieronder.

De Sachsische Schweiz Konigstein © foto Sylvio Dittrich

DE 10 GROTE LANGEAFSTANDSPADEN IN SAKSEN:

 • 1. Malerweg (schilderroute) www.malerweg.de

  Een spectaculaire 120 km door het nationale park Sächsische Schweiz. Stap in het Elbsandsteingebirge in de voetsporen van kunstenaars die geïnspireerd werden door dit natuurwonder. Het wordt direct duidelijk waarom de bossen, ruige kloven en rotsformaties visueel overweldigen.
 • 2. Saksische Wijnwandelweg www.weinwandern-sachsen.de

  In het rivierdal van de Elbe is de ‘Saksische wijnwandelweg’ een echte smaakmaker. Kenmerkend is het lichte wandelprofiel en de afwisseling tussen natuur en cultuur. Langs groene wijnbouwhellingen en via enkele van de mooiste plaatsen, waaronder Meissen en Dresden, het ‘Florence aan de Elbe’.

Wijnwandelweg Saksen © foto Heinz Dieter Schulz

 • 3. Oberlausitzer Bergweg KWW(*) www.oberlausitzer-bergweg.de

  De Oberlausitzer Bergweg biedt grillige rotsen, uitgestrekte bossen en sporen uit de middeleeuwen. Het Zittauergebergte is een natuurgebied met rust en ruimte. Halverwege de bergweg kom je bij Kottmar de bronnen van de rivier Spree tegen.
 • 4. Kammweg Erzgebirge-Vogtland KWW(*) www.kammweg.de

  De Kammweg loopt door het natuurrijke middelgebergte met de Fichtelberg (1215 m) bij Oberwiesenthal als hoogste punt.  Een route met een gevoel van onthaasting. Hoewel de Kammweg door een berglandschap loopt is het zwaarteniveau goed te doen. Het hoogteverval op de paden is heel geleidelijk.
 • 5. Vogtland Panoramaweg KWW(*)  www.vogtland-tourismus.de

  Een meerdaagse cirkelwandeling door het Vogtland. Het is een natuurrijk traject, dat voert langs Plauen en het muziekstadje Markneukirchen. Het start- en eindpunt is de Göltzschtalbrug bij Mylau/Netzschkau. Deze bezienswaardigheid is ’s werelds langste spoorbrug uit baksteen.

De Göltzschtalbrücke in Vogtland © foto S. Theilig

 • 6. Höhensteig Renweg Klingenthal KWW(*) www.vogtland-tourismus.de

  Rond het wintersport- en muziekstadje Klingenthal is de Höhensteig een cirkelwandelroute van 50 km. Het biedt een indrukwekkend berglandschap met vergezichten en bezienswaardigheden als de Olympische Vogtlandarena.
 • 7. Heide-Bever Tour KWW(*) https://naturpark-duebener-heide.de/wandern

  Oog in oog met de bever! Dat kan vanuit observatiestations op de Heide & Bibertour van Bad Düben naar Bad Schmiedeberg. Een natuurwandeling van 30 km door bos- en heidegebieden. 
 • 8. Lutherweg Saksen www.lutherweg-sachsen.de

  Maarten Luther, grondlegger van de Reformatie, kwam uit Saksen. Omdat hij bescherming genoot van de adel, passeert deze afwisselende route over 550 km veel kastelen en historische stadjes, waaronder Torgau, Leipzig en Colditz.

wandelvakanties saksen oberlausitzer bergweg kelchstein foto markus balkow

De Oberlausitzer Bergweg © foto Markus Balkow

 •  9. Trekkingroute Forststeig Elbsandstein www.forststeig.de

  Natuurwandelaars met conditie opgelet! De Forststeig is een pittige wandeltrekroute van 100 km, met een Saksisch en Tsjechisch deel, dwars door het Elbsandsteingebirge met zijn unieke rotsformaties.
 • 10. Zschopaudalroute www.erzgebirge-tourismus.de

  Vanaf de bron op de Fichtelberg stroomt de rivier Zschopau richting Döbeln. Deze wandelroute van 130 km volgt de rivier met onderweg ook fraaie kastelen, waaronder het enorme Slot Augustusburg.

(*) KWW = Kwaliteits-Wandel-Wegen; een Duits keurmerk voor routes die aan de hoogste eisen voldoen.

Erzgebirge, blik van de Kahleberg © foto Egbert Kamprath

Ruim 100 rondwandelingen

De toerismeregio’s in Saksen spelen ook in op de groeiende belangstelling voor korte wandelroutes die vanuit één verblijfslocatie zijn te doen. Deze bezoekers willen een aantal dagen of dagdelen wandelen, maar daarnaast ook bezienswaardigheden bekijken. Bijvoorbeeld een stadsbezoek of het verkennen van kastelen. Deze actieve reizigers willen genieten van een ‘breed’ aanbod in hun vakantieomgeving. Dit type wandelaar geeft de voorkeur aan rondwandelingen met start- en eindpunt op dezelfde plek.

Recent is het aanbod korte cirkelroutes enorm uitgebreid. Er is nu keus uit meer dan 100 rondwandelroutes. Meer informatie over inspirerende rondwandelingen, die in een dag(deel) zijn te doen, staan op de websites van de diverse toeristische regio’s. Ze zijn te vinden via www.saksen.info

wandelvakanties saksen dresden romantisch thema

Sfeervol uitzicht op romatisch Dresden

Deel dit artikel