Ruisende boomkruinen in het beukenbos, kabbelende beekjes in het dal, een zee van rotsen, geheimzinnige veenlandschappen, verborgen burchten uit lang vervlogen tijden.

Fonkelende edelstenen en spectaculaire uitzichten vanaf de toppen zijn bijzondere ingrediënten, die ervoor zorgen dat je een wandeling over de “Saar-Hunsrück-Steig” niet snel zult vergeten.

Geen van de 27 etappes van deze route lijkt op een andere. Elk stuk heeft zijn eigen charmes. Tussen Perl, Trier en Boppard bieden de landschappen langs de Steig elke keer een bijzonder uitzicht: spectaculaire panorama’s over de meanderende Saar bij Mettlach en de bochten in de Rijn bij Boppard of vanaf de hoogste toppen van de Erbeskopf, spannende klimpartijen over rotslandschappen of langs de wildromantische dalen van de Bay- of Ehr-beek.

wandelnieuws burg dill

Met 410 kilometer is de Saar-Hunsrück-Steig niet alleen de langste wandelroute van Duitsland, maar ook de wandelroute met de hoogste certificatie van het “Deutsche Wanderinstitut” (Duitse wandelorganisatie). De prachtige etappes van deze lange wandeling gaan over zacht verende bosbodems, uitdagende, rotsige paden en weidelandschappen die in de hemel lijken te eindigen. Deze bodems vormen 70 % van de route en zijn een opvallende en unieke eigenschap van deze route.

Langs de wandelroute kan je prachtig natuurschoon en culturele schatten ontdekken. Zo gaan etappes negen tot twaalf door het gebied van het nationale park Hunsrück-Hochwald over de Keltische ringwal, de mythisch aandoende Dollbergen tot aan de venen rond de Erbeskopf, naar de wilde katten op de Wildenburg en langs de rots naar de grandioze uitzichten over Kirschweiler Festung en langs de Mörschieder Burr.

Als wandelaar loop je over op de Saar-Hunsrück-Steig letterlijk door eeuwen geschiedenis. Je volgt de voetstappen van de Kelten in het dal van de Hahnen-beek, je ontdekt de Romeinen in Trier en beleeft de donkere hoofdstukken van de heksenvervolging in de Grimburg. Je vindt de verstopplek van de beruchte Duitse rover “Schinderhannes”  op de Schmidtburg of je bezoekt zijn gevangenistoren in Herrstein en volgt de Rijnromantici uit de 18e eeuw in Boppard am Rhein.

Via een aftakking van de Saar-Hunsrück-Steig wacht je nog een andere, indrukwekkende belevenis: de Geierlay-hangtouwbrug. Deze 360 meter lange, vrij zwevende brug verbindt de plaatsen Mörsdorf en Sosberg. Als je deze avontuurlijke brugwandeling liever aan een ander overlaat, kun je in alle rust de koene waaghalzen bekijken, met je voeten op de grond van de Saar-Hunsrück-Steig.

wandelnieuws geierlay dominik ketz

De Geierlay hangtouwbrug © foto Dominik Ketz

Maar op de Sar-Hunsrück-Steig wandel je ook langs indrukwekkende dalen! Zo loop je langs het Baybachdal, dat niet voor niets de “Grand Canyon van de Hunsrück” genoemd wordt en langs het overweldigende Ehrbachdal. Je wandelt door prachtige kloven en wordt helemaal omringd door imposante natuur.

Het wandelavontuur op de Saar-Hunsrück-Steig met de hangbrug of via het Baybachdal en Ehrbachdal kan je al in Nederland boeken op de website van Ecktiv Magazine.

Meer informatie vind je op de Nederlandstalige website van de Saar-Hunsrück-Steig.

 

Deel dit artikel